zondag, oktober 31, 2004

Navorsing (Telefoonkosten)

Dit weekend was de navorsing voornamelijk technisch/wetenschappelijk. Maar met een zeer positief resultaat. Het begon allemaal met een reactie op onze weblog, waarin gevraagd werd of het ook mogelijkheid is om met ons te chatten, liefst met webcam. Die vraag is ons meerdere malen gesteld, zelfs al vóór ons vertrek, en wetende dat een eenvoudige inbel-verbinding ons de enige internet-optie zou zijn hebben we hier altijd ontkennend op moeten antwoorden. Met de technische mogelijkheden die we hier hebben kunnen we wel chatten, maar dat hebben we nog nooit gedaan, en lijkt ons ook niks. Een webcam zou kunnen, maar dan wordt het alleen (gebrekkig) beeld en geen geluid. Vinden we ook niks. Maar de vraag kwam weer, en we hebben inmiddels twee telefoonrekeningen gehad, én ik probeer op de hoogte te blijven van nieuwe internet-ontwikkelingen, dus tijd voor navorsing.
Al snel kwamen we terecht bij een bedrijf, ‘SKYPE’ genaamd. Om een lang verhaal kort te maken, via SKYPE is het mogelijk om gratis te bellen met een ander, waar ook ter wereld, zolang als die ander ook SKYPE op zijn computer heeft, en on-line is. Dat is heel mooi, maar wat nog mooier is dat je via SKYPE ook naar iedere willekeurige telefoon kunt bellen terwijl je achter de computer zit. Dan is het niet meer gratis, maar de tarieven die ze rekenen zijn zéér goedkoop. Overigens zijn we bij hun terecht gekomen via http://www.reizensites.be/reizen/skype_gratistelefoneren.asp Dat verhaal klonk ons goed in de oren en ook op www.webwereld.nl vond ik een paar interessante artikelen over SKYPE: http://www.webwereld.nl/nieuws/printout.phtml?id=19818 en http://www.webwereld.nl/nieuws/printout.phtml?id=19126 .
Wij hebben besloten om het maar eens te proberen, we heben SKYPE gedownload (aflaaien noemen ze dat hier) en geïnstalleerd, we hebben 10 Euro beltegoed gekocht, en zijn aan het bellen gegaan. En het werkt! We hebben via de computer 2 gesprekken met Nederland gevoerd, totaal ongeveer 18 minuten. Die gesprekken hebben ons in totaal 0,34 Euro gekost, plus de lokale inbelkosten voor internet (0,016 euro per minuut). Totaal Euro 0,628. Normaal gesproken zouden deze gesprekken ons Euro 0.33 per minuut = Euro 5,94 gekost hebben. Alle genoemde lokale tarieven zijn de z.g. goedkope tarieven: ’s avond na 7 uur en gedurende het weekend. Dit gaat het internationale bellen voor ons bijna 10x goedkoper maken!
Wij hebben geen aandelen in SKYPE (wel een tip voor hen die actief op de beurs zijn!) maar het zou voor ons nog leuker worden als onze familie/vrienden/kennissen in Nederland ook zouden gaan SKYPEn, dan kunnen we namelijk echt gratis telefoneren. SKYPE-gebruikers kunnen wereldwijd gratis met elkaar telefoneren, de enige kosten zijn die om online te zijn. En aangezien jullie voor een groot gedeelte kabel-gebruikers zijn, is het voor jullie écht gratis.
Een welgemeende raad voor eenieder die familie/vrienden/kennissen in het buitenland heeft: probeer het eens.

Geen opmerkingen: