zondag, maart 19, 2006

Eerste signalen van herfst

We hebben er weer een drukke week opzitten, met name hard gewerkt in de tuin. Het kwam dus eigenlijk niet zo slecht uit dat de eerste tekenen van de herfst zich aandienden in de vorm van lagere temperaturen. Zo laag dat we ’s morgens de lange broek weer voor de dag moesten halen. Inmiddels is de temperatuur weer gestabiliseerd zo tussen de 25 en 30 graden, niet verkeerd dus. Wel hebben we besloten om voor het personeel de wintertijd weer in te voeren: werken van 8 tot 5 in plaats van 7 tot 4. Maar met name de nachttemperaturen nemen af en dalen soms al onder de 10 graden. We merken dat de tegelvloeren in bad- en slaapkamer koud beginnen aan te voelen, en dat het langer duurt voordat er heet water uit de kraan komt. Herfst en winter gaan voor ons een drukke tijd worden. Veel planten die door pure onwetendheid op de verkeerde plaats terechtgekomen zijn, moeten worden verplaatst, en we willen grotere bomen gaan planten.

Huib is in eerste instantie druk geweest met het stekken van protea’s en het rooien en stekken van bamboe. Het stekken van protea’s en bamboe is een probeersel, we hebben geen idee of dat gaat lukken. Tonnie heeft al de uitgebloeide bloemen uit onze lavendel geknipt, en nog een hele hoop bloemen geoogst waar ze samen met Rita bundeltjes van heeft gemaakt.


Lavendel knippen

Dan hebben Huib en Rita een 100 jaar oude Plumbago gesnoeid


Plumbago

Alleen al uit worstelschot hebben we ruim 30 nieuwe plumbago’s!

Bij vrienden mochten we nog een aantal grote rozenstruiken ophalen. Die zijn inmiddels teruggesnoeid en ingekuild.


Tonnie en Huib in gevecht met de rozen

Ik ben ondertussen met hulp van onze tuinmannen bezig geweest om een stuk grond in te richten als kwekerij. De kweektunnel begint vol te raken, en voor de meeste planten hebben we niet meteen een definitieve bestemming. Dus hebben we een stuk grond schoongemaakt, besproeiingswater er naartoe gebracht, en de eerste planten staan er al.


Kwekerij

Het hele bouwgebeuren vordert gestaag, al vinden wij zelf dat het allemaal wel een beetje érg lang duurt. De stukadoors zijn klaar, wél moet in de braaikamer nog de vloer afgesmeerd worden.


Zo ziet de braaikamer er nu uit.

Nu gaan we de afwerkfase in, elektra moet worden afgemonteerd, sanitair moet nog worden afgehangen, kasten en keukens moeten in elkaar worden getimmerd, er moet nog geschilderd worden, het zwembad moet afgewerkt worden, en er moet nog de nodige bestrating komen.

Voorzichtig denken we om in juni te openen. Dan zijn er in Robertson de jaarlijkse wijnfeesten, en daar zouden we graag een graantje van meepikken. Maar we maken er geen halszaak van. Wij denken dat het goed is een mikpunt te hebben, misschien lukt het, en misschien ook niet. Wel zijn we gisteren maar vast naar een veiling geweest van tuinmeubilair. We hebben daar een stuk of 18 stoelen en 2 bijzettafels gekocht, we zoeken nog een stuk of 6 eettafeltjes en 4 ligbedden voor bij het zwembad. Daar lopen we nog wel een keer tegen aan.

Tonnie en Huib zijn vandaag vertrokken voor een trip naar de Westkust en Kaapstad. Ze denken vandaag over een week weer terug te komen. Dus zijn we weer met ons tweetjes, alhoewel dat ook betrekkelijk is. Vanmorgen alweer bezoek gehad, morgen komen Astrid, Jan en Floris (uit Somerset West, daarvoor uit St Oedenrode) op visite. Dinsdag is hier een nationale feestdag (Dag van de Mensenrechten), en de weersvoorspelling is goed. Op het eerste gezicht geen slecht vooruitzicht, maar er schuilt een addertje onder het gras. Zo’n feestdag midden in de week betekent dat we in principe 2 maandagen hebben, oftewel 2 dagen van mogelijk zeer lage tot geen productiviteit. De hele wereld denkt dat AIDS het grootste probleem van Afrika is, maar wij weten inmiddels wel beter. Aids is natuurlijk een groot probleem, mar alcoholmisbruik is hier zo algemeen dat wij absoluut geen idee hebben hoeveel man personeel er morgen (maandag!) op zal dagen, en zo ja, in welke staat. En in dit geval geldt hetzelfde voor aanstaande woensdag. Onze aannemer is zelfs zover gegaan om zijn personeel maandag i.p.v. dinsdag vrijaf te geven. Volgens de letter van de wet kan hij dat niet doen, maar een week waarin de maandag en woensdag improductief zijn, de dinsdag vrij, en de vrijdag slechts voor de helft gewerkt wordt, én helemaal uitbetaald moet worden, dat is gewoon niet meer haalbaar. We hoorden vandaag dat onze buurman over gegaan is op een andere benadering: zijn personeel (wat op komt dagen) moet ’s maandags een blaastest doen, en diegenen die de norm overschrijden kunnen (onbetaald) naar huis. Wij vinden het erg jammer dat dit soort toestanden buiten beeld blijven van de gemiddelde tv-kijker, maar proberen ons best te doen om door middel van communicatie duidelijk te maken dat (wij denken dat) men niet goed bezig is. Tot volgende week!

1 opmerking:

Anouk, Indy en Maya zei

en wij dachten dat Australiers al zo'n drinkers waren.... Bij jullie is het dus nog een flinke stap erger. In Australie hebben ze sinds een half jaar dat als men met een slok teveel achter het stuur (en je mag hier echt maar 1 glaasje) wordt gepakt: Ben je meteen je rijbewijs kwijt!!!!
Heel erg veel mensen zijn dan ook hun rijbewijs kwijtgeraakt... en terecht (maar het gebeurd helaas nog veel te vaak)
Groetjes Anouk en Ben xx