zondag, mei 30, 2010

Winterperikelen

Afgelopen donderdag avond en nacht hebben we de eerste regen van dit jaar gehad. Geen abnormale hoeveelheden: zo'n 20 mm gaf de regenmeter aan. In combinatie met de lage temperaturen ('s nachts maar een paar graden boven het vriespunt) zagen we vrijdag morgen de eerste sneeuw op de bergtoppen achter ons. Zo'n bui zorgt er dan wel gelijk voor dat we buiten weinig kunnen doen: de vette klei plakt aan je zolen, en met elke stap worden ze een centimeter dikker! Maar we waren redelijk voorbereid, een groot deel van onze tuinmeubelen hadden we vóór de regen in veiligheid (= de tunnel) gebracht, en vrijdag waren onze tuinmannen ineens schilders. Verder stoken we hier zo ongeveer alles wat brandbaar is (hout in de keuken, gas in de woonkamer, en elektriciteit bij tv en computer) om warm te blijven.

Maar mede door de koude zitten we met een probleem wat tot voor kort lastig was, maar nu toch echt wel nijpend is geworden. Vorig jaar Juli zijn we overgeschakeld van elektriciteit naar gas voor wat betreft onze privé warmwatervoorziening. Met redelijk desastreuze gevolgen: er werden 3 gas geisers geplaatst:
  1. één voor onze badkamer, die gaf vanaf het begin problemen, en is inmiddels 'tijdelijk' vervangen door een reserve geiser van de lokale leverancier;
  2. één voor de keuken, die gaf een paar maanden geleden de geest en is sindsdien in reparatie;
  3. één voor de wasmachines, die doet het soms wel, en soms niet. Momenteel doet hij het niet.
Wederom worden we hier geconfronteerd met het probleem dat er lokaal geen kennis is om iets aan de gang te houden wat anders is als het algemeen gebruikelijke hier. Met het einde van de garantieperiode in zicht zien we ons genoodzaakt tot het nemen van stappen die we nog nooit hebben hoeven te nemen: het opstarten van een gerechtelijke procedure.

En eigenlijk nemen we het onszelf kwalijk, we weten eigenlijk maar al te goed dat Zuid Afrika op een aantal gebieden anders werkt als Europa. Om een paar voorbeelden te geven:
  • Thermostaat kranen werken hier niet, heeft iets met waterdruk te maken;
  • Ook Europese (af)wasmachines werken hier niet lekker, heeft wederom met de waterdruk te maken;
  • Moderne diesel motoren in auto's brengen grote problemen met zich mee, diesel in Zuid Afrika is anders (onzuiverder) als in Europa;
Alles is hier te koop, dat is niet het probleem. Maar voor wat betreft alles wat we niet bij de lokale middenstand kopen, zijn we op onszelf aangewezen om het aan de gang te houden.

En dan even iets helemaal anders: we hadden het zojuist al even over gerechtelijke procedures. Het is zo dat Rita's moeder geboekt heeft voor een week of drie vanaf 21 december. Sinds een paar dagen ligt ze in het het ziekenhuis, met haar heup in de kreukels. Ze hebben er eergisteren wat 'ouw ijzer' ingezet en g
elukkig gaat het al weer een stuk beter. Dat wordt dus revalideren, of betalen!

Geen opmerkingen: