maandag, oktober 04, 2004

Water Problemen

Water is een probleem in zuidelijk Afrika. Enerzijds omdat er weinig regen valt, ongeveer een kwart van de hoeveelheid die in Nederland als normaal wordt beschouwd, anderzijds (en dat is dan mijn persoonlijke mening) omdat het verkeerd gebruikt wordt. Huishoudens in Zuid Afrika spenderen water als volgt:
35% voor de besproeing van de tuin;
29% gaat door het toilet;
20% voor douchen/baden;
13% voor (af)wassen;
3% voor drinken en koken.
Landelijk gemiddelden, maar als ik bedenk hoeveel mensen er hier geen tuin, toilet, douche of bad hebben, dan liggen de verhoudingen nog veel krommer. Dit ter illustratie dat er weinig water overblijft.
Ook wij krijgen te maken met het water-probleem, want onze plannen staan of vallen met de beschikbaarheid van water. Dit wordt een nogal technisch verhaal, maar er zijn een aantal lezers die kundig zijn en/of ervaring hebben met grondwater of ander manieren van water-winning, en op dit punt kunnen we alle adviezen en suggesties gebruiken.
Op ons stuk grond hebben we (nog) geen electriciteit, maar wel water, er is namelijk een put (borehole), waarin op 96 meter diepte een pomp hangt die water naar boven pompt, aangedreven door een tweetal zonnepanelen. Dat water wordt dan bovengekomen opgeslagen in een kunststof watertank van 5000 liter, en dat is dan op dit moment onze watervoorziening daar. Om zeker te zijn dat we geen waterproblemen zouden krijgen moesten er twee dingen gebeuren: bepalen hoeveel water we hebben, en de kwaliteit van het aanwezige water testen. We hadden al zo'n vermoeden dat het water brak(zout) zou kunnen zijn, na een gesprek met onze nieuwe buurman. Daarom hadden we ook besloten om eerst de kwaliteitstest te doen, dat is gewoon een kwestie van een lege fles vol tanken met grondwater en die opsturen naar een laboratorium, waar de eigenlijke test plaatsvindt. Het testen van de hoeveelheid water die de put kan leveren vergt veel meer tijd en machinerie ter plaatse, dus we besloten om eerst de kwaliteit te laten testen. Dat is inmiddels gebeurd en dat heeft geresulteerd in een onduidelijke fax met een hele hoop scheikundige afkortingen en wat cijfertjes daarachter. De test was uitgevoerd via een lokaal irrigatiebedrijf en die vertelden me gelijk dat het water onbruikbaar was. Mijn vraag was of en zo ja hoe dit water bruikbaar te maken. Daarvoor moest ik het laboratorium maar bellen. Ik realiseerde me gelijk dat die irrigatie-jongens liever hadden dat ik hun een nieuwe put zou laten boren! Ik heb contact gezocht met het laboratorium en kreeg te horen dat er eigenlijk op 3 punten problemen zijn met het water:
· te zout (3764 mg/l opgelost zout)
· te hard (1010,8 mg/l)
· geleiding (579,0 mS/m)
Tegelijkertijd heb ik een mailtje gestuurd aan ene Dick K. te B., iemand die zijn stempel heeft gedrukt op de waterhuishouding van verschillende landen op meerdere continenten. En ook hij bevestigde min of meer het bovenstaande. En hij heeft ons een groot aantal suggesties aangedragen om ons water-probleem op te lossen. Waarvoor onze dank. De eerste suggestie is: kan het water niet zodanig behandeld worden dat het bruikbaar wordt als drinkwater? Ik heb vandaag een 7-tal bedrijven aangeschreven die zich bezighouden met waterbehandeling, dit hebben we gekozen als eerste route. Een tweede optie zou kunnen zijn een nieuwe put laten boren, maar we zitten hier op graniet en dat wordt een dure grap, met geen enkele garantie voor een betere kwaliteit water. Andere optie is twee gescheiden systemen aanleggen: één voor drinkwater (intensief gezuiverd grondwater – of, als dat goedkoper is, water van elders aanvoeren per tankwagen), en het andere systeem (het niet-, of in mindere mate, behandelde grondwater) voor het overige gebruik (wassen/irrigeren/zwemmen etc.). Regenwater opvangen zou nog een alternatief kunnen zijn, maar ook een dam plaatsen in een van de 3 riviertjes zou een optie kunnen zijn. Maar eerst gaan we onderzoeken of we het aanwezige water zodanig kunnen behandelen dat het voldoet aan de bestaande normen voor drinkwater. We denken hierbij aan membraan-technieken, omgekeerde osmose, filtreer-systemen, en mochten we hiermee succes boeken, dan zijn we behoorlijk baanbrekend bezig hier in Zuid Afrika!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn hemel, jullie worden echt techneuten in van alles.
Water, wel niet een dammetje leggen, membranen enz. Verzekeringen, sleutelen, kamperen in je eigen huis.
Katpoes zoeken (hoe is het daarmee?)Hekwerken regelen iedereen aanschrijven, geweldig, we leven mee!!!!
Heel veel succes met alles. Liefs Mareef.

Anoniem zei

Hoi Rita en Wim
heel veel succes met het water probleem,
maar dat gaat jullie lukken !!!! en hoe is het met de kat,al terug. groetjes tante Sylvia Ome Theo