donderdag, november 18, 2004

Het roer om

Om maar met de deur in huis te vallen: Rita en ik hebben eergisteren besloten om (weer) het roer om te gooien. We hebben besloten om onze plannen m.b.t. “Three Hills Bed & Breakfast” te stoppen. De reden: teveel tegenvallers in de aanloopfase. Ter verduidelijking: een klein jaar geleden hebben we een stuk grond gekocht waarvan wij dachten dat het een ideale plek zou zijn om een huis en een aantal vakantiebungalows op te bouwen. Grofweg hadden we een begroting gemaakt wat dat zou gaan kosten, en dat zou ruim moeten lukken. We waren ons bewust van een aantal potentiële problemen: er was geen elektriciteit, geen telefoon, een beperkte hoeveelheid water van onbekende kwaliteit. Vóór we het perceel kochten hebben we geprobeerd de risico’s in te schatten wat resulteerde in:

  • Elektriciteit is aanwezig op twee kilometer afstand, en kan doorgetrokken worden. Wel op onze kosten, maar dat was te overzien.
  • Voor telefoon geldt eigenlijk precies hetzelfde: kan geregeld worden, maar kost een paar centen.
  • Water: we hebben het oppervlakkig getest met in het achterhoofd dat eventuele verontreinigingen er wel uitgefilterd kunnen worden.

Verder waren er een aantal zaken die redelijk goed in te schatten zijn:

  • Bouwkosten: in Zuid Afrika werkt men met een vierkante meter prijs, d.w.z. dat de aannemer een prijs in rekening brengt per vierkante meter van het te bouwen object. We wisten wat de gemiddelde bouwkosten zouden moeten zijn voor ons project.
  • Bestemming: het perceel wat we kochten had een agrarische bestemming. Die moest gewijzigd worden in: toeristisch. Omdat de Zuid Afrikaanse overheid het toerisme behoorlijk ondersteunt zou dat ook weinig problemen op moeten leveren.

We hebben een architect ingeschakeld om datgene wat wij voor ogen hadden op papier te zetten, en dat verliep nagenoeg vlekkeloos. Toen hebben we een aantal aannemers uitgenodigd om in te schrijven op het project. En vervolgens begonnen de problemen zich op te stapelen:

  • Water: we hebben het uitgebreid laten testen en de kwaliteit bleek ronduit slecht te zijn. Alternatieven waren er genoeg, maar er hing wel overal een fors prijskaartje aan.
  • Bestemming: Het veranderen van de bestemming is niet zomaar het invullen van een formuliertje. Het is meer een spel van wie kent wie en wie doet wat voor wie. De contacten met de eerste firma die we daarvoor inschakelden verliepen dermate stroef dat we na 1 maand moesten overschakelen op een volgend alternatief. De persoon in kwestie overleed vorige week vrij plotseling. Afgezien van het tragische aspect betekende dit voor ons dat we weer opnieuw moesten beginnen.
  • Bouwkosten: Deze bleken ruim het dubbele te zijn van wat wij begroot hadden.
  • Telefoon: Een vaste telefoonaansluiting bleek ineens niet mogelijk.

We stonden voor de keuze om door te gaan, om “Three Hills Bed & Breakfast” te verwezenlijken, maar dan wisten we al zeker dat we tot de rand van onze financiële mogelijkheden zouden moeten gaan. En dat nog één grote tegenvaller fataal zou kunnen zijn. We hebben besloten om dat risico niet te nemen, en eruit te stappen vóór we onszelf een financiële strop om de nek hangen. “Three Hills Bed & Breakfast” is niet meer, wat ons betreft. Het perceel is weer te koop.

1 opmerking:

Anoniem zei

hallo Rita en Wim; Daar wordt het even stil van, Maar jullie hebben gelijk als het risco te groot wordt is dit een goede beslissing.heel veel groetjes en liefs van tante Sylvia en ome Theo. tot mails