dinsdag, juni 21, 2005

De kortste dag voor ons, wíj gaan weer de goede kant op…

We zijn de schrik van het frietvet-avontuur weer te boven. Eerst even een update over de verbouwing: We zitten nu in de afwerkfase, en die gaat nog zo’n twee weken duren (hopen we). Er zijn inmiddels poorten geplaatst in de muur rond de tuin, en de pergola’s zijn ook helemaal klaar.

Een nieuwe poort wordt geplaatst

Op het afdak na, we gaan een groot stuk van de pergola overkappen waarbij we riet uit eigen tuin gebruiken voor het plafond van de overkapping. We hebben namelijk een hoek die grenst aan de Klaas Voogds Rivier, en die staat vol met meters hoog riet. We hebben een paar man gecharterd die dat riet voor ons snijden en schoonmaken, we denken zo’n 750 rieten nodig te hebben. Om een idee van salarissen te geven: die rietsnijders betalen wij één Rand per riet, en ze snijen er per dag zo’n 50 elk. Daarmee verdienen ze ruim meer als de gemiddelde landbouwarbeider, en dus ruim boven het hier geldend minimumloon…

Twee rietsnijders druk bezig

We hebben vandaag de kortste dag van het jaar gehad, het is hier nu hartje winter. Maar we mogen niet klagen, het is bijna elke dag zonnig met temperaturen oplopend tot zo’n kleine 20 graden. Maar om 5 uur moet de kachel aan, want als de zon weg is, dan koelt het hard af. Momenteel (21:30) is het buiten 12 graden, en binnen (met de kachel aan) 17 graden. Als we morgen vroeg om 07:15 opstaan is het nog donker (de zon komt momenteel ergens rond 08:30 op), de temperatuur buiten zal ergens tussen de 5 en 10 graden liggen, en binnen is het dan zo’n 14 tot 15 graden. Eigenlijk hoeven we ’s morgens niet eens op de thermometer te kijken hoe koud het is: Als Willem, de tuinman, om 08:00 uur begint met vuurtje stoken, (er liggen her en der nog stapels takken die opgestookt moeten worden) dan is dat een duidelijk teken dat de temperatuur dichter bij de 5 als de 10 graden ligt. Één van de dan ook bijna dagelijks terugkerende taken is het zagen van kachelhout.

De schoorsteen moet blijven roken

We zijn inmiddels ook zover dat de eerste bloembakken met zand en compost gevuld zijn, en de eerste plantjes geplant zijn.

De eerste bloembak wordt beplant door Rita en Willem

Verder willen we de komende dagen en weken (en misschien wel maanden) ingaan op een aantal vragen die ons al eens eerder gesteld zijn, en in de toekomst (hopelijk) nog veel vaker gesteld gaan worden, vragen als:

  • Waar boek je de goedkoopste tickets naar Zuid Afrika
  • Waar huur ik een auto
  • Hoe duur is het leven in Zuid Afrika
  • Wat is er in onze omgeving allemaal te beleven
  • Heb je inentingen nodig voor Zuid Afrika
  • Wat voor kosten berekenen jullie voor een overnachting
  • En nog een aantal meer algemene wetenswaardigheden

We gaan ze per onderwerp aanpakken en er onze eerlijke mening over geven.

Geen opmerkingen: