Afgelopen week zouden de prijsopgaven van een drietal aannemers binnenkomen. Twee hebben we er gekregen, en de laatste komt komende week, is ons verzekerd. We wachten geduldig (niet dus!) af… Maar er is iets anders wat meespeelt: we hebben de architect opdracht gegeven om vakantieverblijven te ontwerpen, met als strikte eis dat al het regenwater opgevangen wordt. Dit was zeer zeker een vereiste bij onze vorige plannen in McGregor. Maar het is inmiddels duidelijk dat we op onze huidige locatie geen problemen krijgen met de hoeveelheid water die tot onzer beschikking staat. Het is niet zo dat al onze waterproblemen opgelost zijn, maar we hebben wel voldoende water. Alleen is de aanvoer met name in de droge periode onvoorspelbaar en soms van niet al te beste kwaliteit (om het zacht uit te drukken). Maar de hoeveelheid is meer als voldoende, rest ons een systeem te installeren dat er voor zorgt dat er te allen tijde zuiver water beschikbaar is voor ons en onze gasten. Dit alles geldt overigens alleen voor water wat gebruikt wordt voor wassen, koken, douche en bad.
Drinkwater is een ander hoofdstuk. Het water wat wij aangeleverd krijgen is (voor ons) ongeschikt als drinkwater. Het komt ’s winters (het regenseizoen) uit opvangbekkens in de bergen, en dan is de kwaliteit meestal redelijk tot goed. Momenteel kunnen wij genieten van een redelijk helder bad. Maar in het droge seizoen, als de opvangbekkens uitgeput zijn, dan krijgen we water wat uit de Breede Rivier gepompt wordt, en dan wil het wel eens gebeuren dat je een week lang bruin water hebt.
Voor de techneuten onder ons, wij slaan het water voor ons persoonlijk gebruik op in tanks (10.000 liter totaal), en dat gaat via een hydrofoor en een 5 micron filter naar de tappunten. Voor drinkwater zijn wij aangewezen op opgevangen regenwater. Voor dit doel hebben we een 2.500 liter tank geplaatst vlak bij de achterdeur. Hierin belandt ongeveer 1/5 van het water wat op ons totale dakoppervlak (een kleine 400 m2) valt.
Maar ik dwaal af. Bij onze eerste ontwerpen voor vakantie accommodatie speelde de hoeveelheid water een belangrijke rol. En daarom zagen we er toen af om voor rieten daken te gaan, want een rieten dak leent zich niet voor het opvangen van regenwater. Al eens een rieten dak gezien met een goot? Nu het opvangen van regenwater eigenlijk helemaal geen issue meer is denken we steeds meer aan rieten daken, en dan komt een oude droom van ons weer om de hoek kijken: het bouwen van rondavels als gastenverblijven. Voor diegenen die zich afvragen wat een rondavel is: een ronde gemetselde hut met een puntdak van riet.
Om een lang verhaal kort te maken, we wachten op een prijsopgave, gebaseerd op een ontwerp wat we misschien rigoureus gaan veranderen. Wordt vervolgd.
De verbouwing vordert gestadig, maar veel te traag naar onze zin. Maar e.e.a. begint er langzamerhand uit te zien zoals wij het ons al voorgesteld hadden:
De voorkant
Al het nieuwe metselwerk is klaar en heeft een laag grondverf gehad. Op de pergola komt een golfplaten dak en een rieten plafond. De rieten (uit eigen tuin) zitten er voor de helft tegen, de rest volgt de komende week. Wel is de bestrating helemaal klaar en zijn we druk aan het tuinieren.
De rechterkant begint al vormen aan te nemen
Het mag duidelijk zijn dat we afgelopen week nogal wat met klippen (keien) aan het sjouwen zijn geweest! De andere kant van de voortuin, daar moeten nog een 100 kruiwagens grond in. Daar wordt aan gewerkt.
Links
Die grond ‘stelen’ we van andere plekken op ons perceel, wat behoorlijk arbeidsintensief is, maar we beschikken gelukkig zo links en rechts over een uitstekende kwaliteit grond.
Overig nieuws:
- De kweektunnel is besteld en we hebben een definitieve plaats voor hem bepaald.
- De tractor wordt morgen besteld. Het wordt een kleine tractor, 16pk, diesel, 4wd, met een 1,2 m frees, een loader en een scheurijzer.
- Het volgende verbouwingsproject (de ‘aanleunwoning’) gaat over een week of twee beginnen. David, de aannemer die de renovatie van ons woonhuis gedaan heeft (bijna), hebben we hiervoor opdracht gegeven. We gaan daar een ruim gastenverblijf creëren (slaap/woonkamer, keuken, badkamer), een kamer voor de wasmachine/wasdroger, strijken, tevens dienst doende als een plek waar ons personeel een kopje thee kan drinken, een linnenkast (met het oog op de gastenverblijven), en een personeelstoilet. Deze verbouwing zou eind juli klaar moeten zijn.
Ondertussen zijn we al druk bezig met het ontwerpen van het wegenplan, waar parkeerplaatsen en carports moeten komen, enz. We gebruiken hierbij de volgende subtiele tactiek:
- Onkruid platspuiten
- Met de bosmaaier afmaaien
- Met het bakkie (de Toyota pick-up) een logisch pad banen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten