zondag, juli 03, 2005

Koud in Afrika!

Het begon weer lekker afgelopen week: maandagmorgen hadden we weer eens geen telefoon. Al snel hoorden we wat de reden was: over een aantal kilometer waren in de nacht van zondag op maandag de telefoondraden langs de weg gestolen. Maar donderdagmiddag werkte de telefoon weer.

De nachten van maandag op dinsdag en van dinsdag op woensdag waren de koudste tot nu toe. De tuin was wit van het rijp en de autoruiten bevroren. Kouder wordt het niet , is ons verzekerd, en dat is maar goed ook! Met name ’s morgens is het koud in huis, zo’n 13 graden. Geleidelijk loopt die temperatuur binnen wel op gedurende de dag, maar hoger als een graad of 15-16 komt hij niet. ’s Avonds zijn we aangewezen op het fornuis in de keuken, en een tweetal elektrische kacheltjes. Ook buiten blijft het nu langer koud ’s morgens. Als de bouwvakkers gaan schaften, zo om een uur of 9 – half 10, dan is het nog geen 10 graden, en om op temperatuur te blijven zitten ze in de zon om een vuurtje.

Schaft rond een vuurtje

Overigens is de winter hier wel een overwegend zonnige aangelegenheid, en over het algemeen lunchen wij buiten. Hetzelfde geldt voor de koffie om half elf en om drie uur. Dan is het heerlijk toeven in de zon, en warmer als binnen, mede dankzij het feit dat het hier in deze tijd nauwelijks waait.

We hebben de afgelopen week zo’n kleine 300 kruiwagens grond in het rechterstuk van de voortuin gereden.

Rita als kruiwagenmachinist

(Deze foto is genomen afgelopen dinsdag, de koudste dag tot nu toe) Vervolgens is dat stuk aangeplant, en is de besproeiing geregeld. Hiermee is onze voortuin binnen de muren klaar.

Rechterkant voortuin is nu ook aangeplant

Ook de aannemer is hier klaar met de veranda en patio.

Overdekte veranda

Aan de achterkant wordt nog druk gewerkt aan de nieuwe veranda daar, die zou einde van de week klaar moeten zijn. Aan deze kant van het huis moeten ook nog boeiboorden en goten aangebracht worden.

Veranda in wording

En als dat klaar is dan gaan we gelijk door met het volgende project: het eerste gastenverblijf, een linnenkamer en een personeelsonderkomen.


Ons volgende project

Het gedeelte links van de bloembak wordt linnenkamer en personeelsverblijf met toilet en keukentje, en rechts van de bloembak het gastenverblijf met een woon/slaapkamer, badkamer en keuken. Die verbouwing pakken we vrij rigoureus aan: alleen de muren en het dak blijven overeind, plafonds, kozijnen, ramen, deuren, tegelwerk, elektra, waterleiding en sanitair komt er nieuw in. Eind deze maand zou het klaar moeten zijn. En veel uitloop hebben we niet, want in september verwachten we de eerste gasten! En ook voor oktober, november en december hebben we al boekingen.

Over de verdere bouwplannen kan ik nog niet veel vertellen. We hebben alle prijsopgaven binnen, maar we zijn druk bezig om de ontwerpen aan te passen, om de accommodatie een ander karakter te geven, en daarbij binnen ons budget te blijven. Voorlopig lijkt het de goeie kant in te gaan. Hierover volgende keer meer.

Rita heeft sinds vanmorgen een verkoudheid te pakken, die heeft zelfs de Wimbledon-finale moeten laten schieten en ligt zwaar ingepakt in bed.

Geen opmerkingen: