zondag, februari 26, 2006

Het dooit hier nog steeds

Februari is hier heet en we hebben weinig wind. Met name de avonden zijn erg aangenaam, met een sterrenhemel die verschrikkelijk mooi is.

Tonnie en Huib zijn inmiddels terug van hun ontdekkingstocht. Ze hebben zo’n 5 duizend kilometer rondgetoerd in Zuid Afrika, en kwamen terug met werkelijk schitterende foto’s, en nog veel mooiere verhalen. Ik heb het er nog niet met hun over gehad, maar de komende weken zou ik graag een paar van hun foto’s op het web zetten. Ook kunnen we nu weer eens bij hun op de koffie komen.


Op de koffie bij Tonnie en Huib

Goed nieuws over het nieuwbouwproject: we hebben mondeling te horen gekregen dat we onze vakantiehuisjes mogen gaan gebruiken voor recreatieve doelen; oftewel we mogen ze gaan verhuren. Wel zijn er een paar restricties gemaakt (we hadden vergunning aangevraagd voor 4 huisjes, krijgen vergunning voor 2. We hebben er maar 2 gebouwd, dus dat is voorlopig geen probleem), en moet er nog een heleboel papierwerk gedaan worden, maar met een beetje geluk zou alles ergens in April rond kunnen zijn.

De bouw zelf vordert gestaag. Het dak van de braaikamer is bijna klaar, en er is een begin gemaakt met een patio. De diepere gedachte achter dit alles is dat bij mooi weer onze gasten hun ontbijt onder de patio geserveerd krijgen, en bij minder mooi weer in de braaikamer.


De braaikamer met patio in wording

Ook is er een begin gemaakt met de bestrating.


Zo komt het terras vóór de huisjes eruit te zien

Van de week lazen we toevallig in de krant over een kwekerij in Somerset West, die werd opgeheven en ’s zaterdags zou er tegen grote korting planten gekocht kunnen worden. Huib en ik besloten om de wekker op zes uur te zetten om ervoor te zorgen dat we er op tijd bij waren. Na ruim 2 uur rijden kwamen we aan, het bleek een grote kwekerij te zijn, gelegen op een prachtig wijnlandgoed. We begonnen heel braaf wat plantjes uit te zoeken, de prijzen waren aantrekkelijk en gebaseerd op de doorsnede van de pot: 6 rand voor een pot met 10 cm diameter, 13 rand voor 20 cm, 37 rand voor 30 cm, en 49 rand voor 50 cm. Al snel kwamen we tot de conclusie dat het bakkie wel gauw vol zou zijn, dus gingen we eerst op zoek naar de dingen die boven op het verlanglijstje stonden: al wat grotere bomen. Die bleken ergens anders te staan en daar vonden we toch wel een aantal interessante planten zoals Lampen poetsers (Callistemon), Viburnums (Tinus), Bamboes en Camelia’s. Allemaal tussen de één en twee meter hoog, en in een pot van 50 cm doorsnee. En allemaal 49 rand (delen door 7,20 voor Euro’s) Daar zat dus toch wel wat interessant spul bij. Maar iets verderop lag nog een grote (honderden vierkante meters) ruimte onder schaduwdoek, en daar gingen we ook eens kijken. Daar lagen her en der verspreid grote aantallen stekbakken met allerlei bekend en onbekend spul. Even later bleken we ons te bevinden in een gedeelte wat gesloten was voor het publiek. We vertelden ze dat wij juist op zoek waren naar grotere aantallen, en even later kregen we permissie om daar wat spul bij mekaar te zoeken. De spelregels waren simpel: er waren 2 soorten stek-bakken: plastic met 24 plantgaten, en piepschuim met 200 plantgaatjes. Ze rekenden 1 rand per plantgat. Uiteindelijk gingen we naar huis met 7 grote stekbakken, 12 kleine, en nog een stuk of 13 grotere planten.


Een gedeelte van de gekochte planten


En nog een gedeelte

Uiteindelijk stonden er op de rekening:

424 stuks Rozemarijn
200 stuks Abelia
200 stuks Euryops
200 stuks Baleria
200 stuks Callistemon
200 stuks Pinus
24 stuks Ajuga
24 stuks Gelsium
24 stuks Scaevola
24 stuks Felecia
24 stuks Cuphea
24 stuks Tecomaria
24 stuks Lavendel wit
24 stuks Lavendel rose
24 stuks Elegia
4 Bougainvillea
3 Buddleya
1 Melaleuca
2 Phyllostacus Nigra
3 Ophionpogon Japonicus

Morgen gaan we beginnen om die hele handel op te potten. Dat wordt een fors karwei, we moeten nog een vracht potgrond regelen, misschien nog extra potten, labels, etc. En zoals het weer de afgelopen week is geweest, constant 30 graden plus, is de tunnel alleen in de morgenuren redelijkerwijs ‘begaanbaar’.

Met de hulp van Huib hebben we overigens al eerder deze week het hele kweektraject in kaart gebracht. De mini-tunnel (die overigens nokki-nokki vol is) wordt gebruikt voor zaaien en stekken. Op het moment dat het zaad goed is opgekomen of de stek nieuwe scheuten vertoont, verhuizen ze naar de tunnel. Daar komen ze een paar weken op krachten, om vervolgens naar buiten te gaan, om af te harden in de schaduw. Daar hebben we een plek voor gevonden, die moet alleen nog ontgonnen (grond losmaken / egaliseren) worden. Dan verhuizen de planten naar een kwekerij, die we nog in moeten richten. De plaats is bepaald, er is al gespoten tegen onkruid, maar we moeten er nog water naartoe brengen. Moet ook de komende week gebeuren. En dan hebben we (denken we) een situatie waarbij de tunnel continu plantjes produceert, die we tijdelijk onderbrengen in de kwekerij, en van daaruit een vaste plaats geven.

Dan nog een mededeling van huishoudelijke aard: volgende week zal er hier géén nieuw bericht verschijnen. We trekken er a.s. vrijdag een aantal dagen tussenuit. We gaan naar Kaapstad, maar hebben geen vast programma daar. We zien wel, de enige ‘verplichting’ die we daar hebben is op maandagavond het openluchtconcert van Bryan Adams.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geniet ervan en zwaai even naar Brian Adams.
Jullie hebebn het verdiend

Hennny en Ger

Anoniem zei

`Wat moeten jullie in hemelsnaam met 424 rozemarijnplanten!

Leo van de Sande