zondag, juli 02, 2006

Wéér familiebezoek op komst!

Nol is inmiddels veilig en wel terug in Geldrop. In tegenstelling tot zijn aankomst is het vertrek, vrijdagavond, vlekkeloos verlopen. Om beurten hebben Rita en ik hem een héél klein stukje Zuid Afrika laten zien, en verder heeft hij flink de handen uit de mouwen gestoken en meegeholpen met allerlei karweitjes, waarvoor dank. Wij kijken terug op een hele fijne periode. Foto’s met betrekking tot Nol’s tweede week bij ons zijn inmiddels te vinden op zijn eigen weblog: http://nolinzuidafrika.blogspot.com/

Ondertussen ging hier alles zijn gewone gangetje. In de huisjes hebben we nauwelijks iets gedaan, maar daarom heen is er al wel behoorlijk wat aangeplant.


tuin (1)


tuin (2)


tuin (3)

Met de afwerking van de inrichting hebben we geen haast, in juli en augustus verwachten we geen klanten vanwege de winter. Veel hoeft er ook niet meer te gebeuren, een paar lampen en schilderijen ophangen, een paar gordijnen wassen en nog wat schilderwerk aan tafels. Wel zijn we inmiddels begonnen met het uitproberen van de badkamers. Nol heeft vorige week een bad ‘getest’, en kwam met nuttige opmerkingen. Zoals: het bad is niet uitgerust met een douchekop en –slang, zodat je het bad na gebruik niet schoon kunt spoelen. Ik heb gisteren zelf de badkamer van het andere huisje getest, en ontdekte dat het bad niet goed afgekit is, en de vloer van de douche niet goed naar het putje afloopt. En bij een keukenkraan hebben we al ontdekt dat warm en koud water verwisseld zijn. We hebben ons echt voorgenomen dat we, vóór we openen, in beide huisjes geslapen hebben, om zoveel mogelijk alle foutjes/tekortkomingen eruit te halen.
Met de hulp van Nol staat inmiddels wel de grote (en vooral zware) kast in de eetkamer op zijn plaats.


eetkamer kast

De zes tafels die vóór de kast staan zijn bijna klaar wat schilderen betreft. Drie blijven er binnen, de andere drie gaan naar buiten.

Dan zijn we nog steeds een paar keer per dag druk met de stektunnel, waarin we olijvenboompjes proberen te kweken. Het duurt allemaal wel érg lang, vinden wij, maar het lijkt erop dat er een beetje schot in begint te komen. We blijven nog héél voorzichtig, maar kunnen er niet omheen dat meer en meer stekjes uit beginnen te lopen.


stekjes (1)

Niet in grote aantallen, ik schat dat er nu zo’n 50 stekjes (van de in totaal 1700) uitlopers hebben. Eigenlijk niets om over naar huis te schrijven, maar we constateren wel een duidelijke een stijging van het aantal.


stekjes (2)

Definitieve uitvallers hebben we nog maar weinig gehad, die zijn op één hand, misschien twee handen te tellen.


stekjes (3)

Twee keer per dag nevelen we de stekjes met de hand, met regenwater. Één keer per week worden alle stek trays eruit gehaald. Dan worden dode blaadjes verwijderd en de stekken gecontroleerd op aanwezigheid van luizen of schimmels. Ééns per twee weken worden de stekken bespoten tegen diezelfde luizen, schimmels, en ander ongerief.


stektunnel

Deze foto geeft een mooi beeld hoe we het klimaat binnen de stektunnel beheersen. Deze zeer geavanceerde installatie bestaat uit de volgende componenten:
  • een ventilatorkacheltje van € 15,-
  • dit kacheltje is op de gewenste hoogte geplaatst en van een dak voorzien in een standaard voor openhaard hout
  • vóór deze stellage staat een bloempot op zijn kop, met daarop een kattenbak gevuld met water (voor het verhogen van de luchtvochtigheid)

We blijven nog steeds erg voorzichtig, maar zijn positiever als een paar weken geleden.

Tot slot nog een foto van Rita. Dit is niet de eerste al-Qaeda verkenner gesignaleerd in Zuid Afrika, maar:


Nol op safari

Het is hier dus winter, en soms een beetje (erg) fris. Tot op heden is de winter best aangenaam geweest. Het criterium wat ik hierbij hanteer is dat als de achterdeur overdag open staat, het weer aangenaam is. Juli en Augustus zijn hier traditioneel de koudste maanden, nu maar hopen dat de komende maanden de achterdeur niet al te vaak dicht moet!
Want dinsdagavond verwachten we alweer onze volgende gasten: mijn broer Leo en schoonzus Sanja. Die gaan (héél dapper) de Nederlandse zomer opofferen aan de Zuid Afrikaanse winter. Zij blijven tot en met 25 juli, en vanaf volgende week vertellen we hier meer over hun ‘overwintering’.

Geen opmerkingen: