maandag, december 24, 2007

Drukke dagen voor Kerst...

Afgelopen week zijn we weer met de neus op de feiten gedrukt: het is hier grote vakantie van half december tot half januari. En als het hier grote vakantie is, dan komt zowat alles en iedereen hier kompleet tot stilstand. Zo zaten we afgelopen maandag met een grasmachine wat de geest gegeven had. Nu zijn we zelf redelijk handig in onderhoud van en reparaties aan van alles en nog wat, maar in dit geval kwamen we er niet uit. Het gaat hier om een cirkelmaaier met een benzinemotor. Hij is er wel eens eerder mee opgehouden, maar meestal was het een kwestie van de bougie en/of luchtfilter schoonmaken. Nu hebben we ook de hele carburateur uit elkaar gehaald en schoongemaakt, maar het ding wilde geen kant op. En dan houdt onze kennis op, dan moet er externe hulp ingeroepen worden. En toen kwamen we erachter dat alle externe hulp op vakantie was. Volgend jaar tweede helft januari is de eerste gelegenheid dat we de grasmachine ergens ter reparatie aan kunnen bieden. Het vervelende is dat ons gras géén vakantie heeft opgenomen, maar groeit als een idioot, niet in de laatste plaats vanwege de abnormale regenval voor deze tijd van het jaar. Gisteravond begon het wéér te regenen, en dat doet het nu nog steeds! De enige optie die we hadden was naar de boerenbond en een nieuwe grasmachine kopen. En we hebben tegelijkertijd besloten om een grote maaier bij onze tractor te kopen, die we gaan gebruiken voor de grote oppervlakken gazon. Let wel: we hebben inmiddels ruim 3000 m2 (1/3 hectare!) gras, een beetje veel voor een gewone standaard cirkelmaaier. Overigens is het ook onmogelijk gebleken om een maaier bij de tractor te bestellen, alle bedrijven gooien de deuren gewoon dicht! Eigenlijk komt het er op neer dat we de komende weken helemaal op onszelf zijn aangewezen, en zelf een voorraad aanhouden van zaken die kapot zouden kunnen gaan. Want de komende weken een loodgieter bellen omdat er ergens iets lekt, die optie hebben we niet. En zo komt het dat wij een aantal zaken klaar hebben staan, mocht het nodig zijn, waaronder een koelkast, een wc-bril, een boilerelement, het complete interieur van een toiletspoelbak, en nog een groot aantal andere zaken die minder tot de verbeelding spreken.

Even tussendoor: die onverwachte regen die we gehad hebben is door onze tuinmannen aangegrepen om onze verzameling van roestige dieren eens onderhanden te nemen. Normaalgesproken weten we in onze winterperiode de mensen tijdens regen bezig te houden met hout zagen, tuinmeubels schilderen, en ander onderhoud. Maar met al die regen die we in november en december hadden moest er iets anders verzonnen worden, en deze keer werd onze roestgevoelige dierenverzameling onder handen genomen, geheel op eigen initiatief. Het resultaat:


We zitten op dit moment in de drukste periode die we ooit gehad hebben. We zitten helemaal vol, en dat gaat zo de hele volgende week door. De afgelopen weken hadden we het zo geregeld dat er elke dag, ook in de weekends, minimaal één van de dames aanwezig was om ons te helpen. Zaterdag kwam er niemand opdagen, en gisteren idem dito. Behalve dat we het niet begrijpen, is het gewoon een teleurstelling. Deze mensen werken al meer als een jaar voor ons, hebben met eigen ogen gezien hoe we van niets tot iets zijn gegroeid, maar blijven dan zomaar ineens weg. Ik heb het al eens eerder gezegd: we praten hier over cultuurverschillen. En dat praat je gelijk over iets waar je absoluut geen kijk op hebt…
Pikant detail: we hadden besloten om vandaag ons personeel een kerstgeschenk te geven in de vorm van:

  • Een fotoalbum met alle foto’s die we het afgelopen jaar hebben gemaakt van ons personeel;
  • Een horloge;
  • Een flesje lekkere ruik;

Rita had toepasselijk inpakpapier in huis gehaald en had er mooie presentjes van willen maken, maar is zo teleurgesteld dat ze alles in plastic tasjes gestopt heeft, zo onder het mom van als jullie het ons zelf uit laten zoeken, dan zoeken jullie het zelf ook maar uit.

Hoe zag onze zondag eruit:

  • Om 06:10 loopt de wekker af;
  • Zo rond 07:00 eten we zelf ontbijt;
  • Om half acht gaan we tafels dekken, sinaasappels uitpersen, fruit snijden, eieren kloppen, koffie en thee zetten, en kussens buiten op stoelen en ligbedden leggen.
  • Om half negen hadden we de eerste 4 ontbijtgasten, die kregen vandaag als vooraf een flensje met vers fruit uit eigen tuin, en vervolgens een omelet met ham en kaas.
  • Om half tien kwamen de volgende twee gasten, weer flensjes en omeletten gebakken. Het toeval wilde dat één van deze twee gasten uit Schijndel bleek te komen, al een aantal jaren op Tenerife woont, en een paar keer per jaar hier naar Zuid Afrika op vakantie komt. En dan wordt er hier natuurlijk gelijk op zijn Brabants gebuurt!
  • Zo rond een uur of elf begonnen we met het opruimen van eerst een van de cottages, en vervolgens de flat. De betekent eigenlijk in grote lijnen: gebruikte handdoeken vervangen, de afwas doen, wc / bad en douche uitdoen, bed opmaken, stoffen waar nodig.
  • Rond 13:00 zelf een boterham gegeten, en toen de tweede cottage onderhanden genomen.
  • Om 14:00 allebei op onze eigen bank neergestreken en gewoon een uur plat.
  • Van 15:00 tot 17:00 is eigenlijk een beetje vrijaf, al moet Rita ondertussen wel meestal wel een was afhalen en een andere weer ophangen. Was is als een rode draad door het leven als je in deze business zit.
  • Tussen 17:00 en 19:00 zijn het in eerste instantie de dieren die de aandacht opeisen (oftewel eigenlijk alleen maar honger hebben en willen spelen,) en nog even boodschappen doen voor morgen, gecombineerd met een bezoek aan de afhaalchinees.
  • Dan de hele zaak klaar maken voor de nacht: overal de bedden open slaan, en buiten al de kussens op stoelen/ligbedden naar binnen sjouwen.

En dan willen we ook nog een weblog bijwerken. Ik heb vorige week een foto beloofd van onze kerstboom, hier is hij:

Het gaat niet goed met onze kerstboom, het lijkt erop dat hij de overstap van volle grond naar een pot niet lekker vindt. We hebben hier de afgelopen week ook temperaturen van hoog in de 30 graden gehad, en heerlijk gezwommen in een zwembad met water van 28 graden!

Toen kregen we plotseling uit Nederland van allerlei kanten de meest prachtige foto’s van beijzelde bomen, winterlandschappen, etc. Daar moest uiteraard een antwoord op komen, en gisteravond maakte ik (in de regen) deze opname van onze kerstboom:

Een gezellige kerst!

Geen opmerkingen: