zondag, december 09, 2007

Zomer?

Het weer lijkt nu een beetje de normale kant op te gaan: vanmorgen hebben we voor de eerste keer buiten kunnen ontbijten. De ommekeer kwam gisteren, een mooie dag met temperaturen ergens achter in de twintig graden. Vandaag ietsje minder zonnig, maar wel een paar graden warmer. En dat terwijl we eerder deze week nog het ontbijt binnen moesten serveren, met de open haard aan! We krijgen nu ook gasten die al twee of drie weken in Zuid Afrika zijn, en eigenlijk alleen maar regen gehad hebben!

De media gaan hier met dit soort situaties ook best wel creatief om: men heeft vastgesteld dat Zuidelijk Afrika meer geld spendeert aan zonnebrand olie als wat de recentelijke milieuconferentie aan hulp aan Afrika opgeleverd heeft. En ze hebben gelijk: dat gat in de ozonlaag zit wél hier, en is toch écht wel grotendeels het resultaat van ondoordacht omspringen met energiebronnen die ons in de westelijke wereld ter beschikking staan. Dankzij dat gat in de ozonlaag zitten wij hier met een zeer hoge UV-straling, en het blijft vermakelijk hoe de gemiddelde toerist een aanmerkelijk deel van zijn bagagegewicht besteedt aan een zonnebrandolie met beschermingsfactor soms wel eens tot 12!. De hier geldende normen liggen een beetje anders: voor het lichaam minimaal factor 30 tot 40, en voor het gezicht tot factor 90. En dat ligt hier allemaal gewoon in de supermarkt, het is een dagelijkse levensbehoefte geworden. Huidkanker komt hier tegenwoordig erg veel voor.

Maar even terug naar de orde van de dag. De provinciale overheid is het er niet mee eens dat de gemeentelijke overheid ons toestemming heeft gegeven om een bord tegenover onze ingang te plaatsen. Let wel: ze hebben op zich geen probleem met het bord, maar met het feit dat de toestemming door de verkeerde instantie is afgegeven. En maken vooralsnog geen aanstalten om het bord te plaatsen. Ons inburgeringproces hier verloopt redelijk goed, en lossen dit soort bureaucratische onderonsjes als volgt op:
  • We treffen voorbereidingen om de borden te monteren;


  • We monteren de borden op een paar palen;


  • We rusten een expeditie uit die met het gemonteerde bord, de ingrediënten voor een paar kruiwagens beton, en een waterpas richting ingang vertrekt;


  • En een uur later staat het bord er.


En het staat er nog steeds…

Er is overigens nog een tweede belangrijke (denken wij) ontwikkeling te melden: sinds een goeie week zijn we zover dat het mogelijk is om via onze website http://www.mallowdeen.com/ online de beschikbaarheid van accommodatie op te vragen, en om boekingen te maken. Eergisteren kwam de eerste boeking binnen: we krijgen dan een sms’je en een e-mail, en dan heeft er zomaar iemand geboekt! Dit betekent dat onze hoofd-agenda, die tot dusverre nog gewoon met pen en papier werd bijgehouden, nu verhuisd is naar de computer. Het is nog even wennen, maar we denken dat het gaat werken.

Voor de lol hier een foto van Elsie en Mollie, die ramen aan het lappen zijn:


En onder het hoofd: “We survived Mallowdeen Gardens” een bijdrage uit Duitsland:


Hello Rita, Hello Wim,

we've been your guests 17.-19.11. and felt very
comfortable; after we left Little Karoo
(Swartberg was fantastic with one
night in Prince Albert), the weather got strong,
but we had a good time in southafrica
(Knysna, St. Jeffreys, Durban, Hluhluwe).

Little Karoo we remember best!

Best regards Wolfgang & Gitte


En, echt tot besluit, nu we het toch over Duitsers hebben, we krijgen veel Duits sprekende gasten. Vorig jaar durfden we nog niet, maar dit jaar zijn we toch begonnen met ons best te doen om de mensen ook in het Duits te woord te staan.

Geen opmerkingen: