zondag, mei 04, 2008

Betrekkelijke rust...

Afgelopen week was (wederom) anders als anders. Niet in de laatste plaats door de aankomst van mijn broer en schoonzus, maar ook vanwege het feit dat hier in Zuid Afrika de afgelopen week welgeteld 2 werkdagen inhield, en er ook nog een verjaardag te vieren was. Het begon al lekker: maandag was een nationale feestdag, en dat kwam helemaal niet slecht uit.


Rita’s verjaardag hebben we op zeer bescheiden manier gevierd met een borrel ’s middags:

En een etentje ’s avonds bij één van onze buren hier op Klaasvoogds.


Dinsdag en woensdag werd er hier gewoon gewerkt, maar donderdag en vrijdag waren weer vakantiedagen. Behalve Sanja en Leo waren er nog meer gasten: allebei de huisjes waren de hele week besproken, maar gelukkig zonder ontbijt, dus ’s morgens was het voor ons lekker rustig. En het weer was ook niet al te beroerd: ’s middags even boven de 20, maar ’s morgens en ’s avonds kil. Gisteravond voor het eerst de kachel weer aangehad na een dag met miezerige regen: de winter is gearriveerd!

Sanja en Leo zijn druk geweest met het bekijken van huizen, met name in het nabijgelegen Montagu. Ze hebben al een paar interessante objecten gezien, en volgende week staan er nog meer afspraken met makelaars op het program. Voor ons was het rustige week, waarin we het lekker kalm aan gedaan hebben. En het grote aantal vrije dagen (geen personeel) nodigt bij uitstek uit om eens gezellig met vrienden uit te gaan lunchen. Ditmaal kwamen we terecht bij een etablissement even buiten Montagu met de toepasselijke naam “De Stal”.


Wij komen hier vaker, en het is een heerlijk landelijk plekje om ’s middags een hapje te eten.


En dat hebben we dus ook gedaan.


De komende week hebben we weer een nieuwe uitdaging: op dinsdag kwam er iemand achterom een brief bezorgen, afkomstig van de Klaasvoogds Watergebruikers Vereniging:

Geachte Besproeier

Weens die gunstige water situasie wat tans in die besproeiingsdistrik heers, het die Raad besluit om op Sondag 4 Mei 2008 om 18H00 die pompe af te skakel. Dit sal onkostes bespaar en ook de geleentheid bied om ’n noodsaaklike onderhoudswerke aan die pompstelsel te doen vanaf Maandag 5 Mei 2008.
Alle besproeiers wat van pompwater afhanklik is moet asseblief vroegtydig voorsiening maak om vir ten minste die daaropvolgende twee weke aan hul eie waterbehoeftes te voorsien.

Voor de gemiddelde boer hier is dit niet echt een probleem: de oogsten zijn binnen, er hoeft nauwelijks besproeid te worden, en hebben hun eigen reservoirs met water. Maar wij hebben geen groot reservoir, en zijn dus helemaal afhankelijk van onze watertanks. Vanmiddag is alle capaciteit die we hebben gevuld met water, en we hebben nu voor de komende twee weken een voorraad van ongeveer 17.000 liter water. Dat lijkt een hele boel, maar we zullen toch redelijk voorzichtig moeten zijn. Volgens oud Hollandse traditie hebben we uiteraard een noodplan bedacht, maar we hebben absoluut geen idee of het eigenlijk wel zal werken. Hopelijk komt het niet zover, want het noodplan heeft een paar ethische kanten die bij ons niet zo lekker liggen: grofweg komt het er op neer om water van je buurman te “lenen”. Voor de komende dagen wordt het dus spannend of er water uit de kraan komt als je hem opendraait….

Verder is onze Saar heel blij met nieuwe speelkameraadjes!


En hier is nog een herfstimpressie vanaf ons terras:


Geen opmerkingen: