zondag, april 26, 2009

Achter de wolken schijnt de zon

Onze gasten hebben het niet echt getroffen met het weer: Donderdag avond begon het wat te rommelen, en vrijdag en zaterdag regende het voortdurend en onweerde bij tijden flink. Ik ben met Schoonmama en Wim (Wim Senior bedoel ik, het is hier soms verwarrend met twee Wimmen) op vrijdag naar Kaapstad gereden, maar die tocht is compleet verregend. Dit was de eerste serieuze regen dit jaar (45 mm), en qua timing was er niks mis: donderdag waren we juist klaar met ons 'deltaplan' wat de komende jaren ons huis droog moet gaan houden. Dat plan bestaat grofweg uit drie voorzorgsmaatregelen:
  • Voorkomen dat water vanaf de weg via de inrit ons perceel oploopt: hiervoor is een sloot gegraven / wal opgeworpen;
  • Opvangen en afvoeren van water wat via hogere noordkant ons perceel opkomt: hiervoor zijn een tweetal sloten gegraven die het water zowel aan de oost- als westkant van ons huis weg houden.
  • Bij de badkamer (de probleemhoek) een sloot gegraven die moet voorkomen dat het waterniveau buiten hoger komt als binnen.
Vrijdag regende het flink en dat gaf een ieder geval vast een indicatie dat het plan werkte. Op een paar kleine probleempjes na lijkt alles te gaan werken, hoewel het nog te vroeg is om te juichen. Dit waren de eerste regens, de grond is nog niet verzadigd en neemt bijna alles op. Pas op het einde van het regenseizoen (normaal gesproken Augustus) weten we meer. Maar we gaan wel een stuk rustiger de nacht in, ook al regent het. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat we de afgelopen dagen niet met emmers en handdoeken lekkages hebben moeten bestrijden...

Ondanks het niet zo beste weer lijken Schoonmama en Wim Sr het hier erg (schrikbarend!) naar hun zin te hebben: er wordt al gepraat over terugkomen... Én we hebben er weer een personeelslid bij, hij is op proef, we hebben hem nog geen vast contract aangeboden, maar de eerste indruk is niet slecht:




En dan hadden we afgelopen woensdag het derde team van het Zolani project hier weer te eten. Ook dit team heeft een mooie prestatie neergezet:
behalve dat ze bouwkundig een aantal zaken héél mooi afgerond hebben,
  • waren ze niet te beroerd om de lokale wijnen aan een grondige test te onderwerpen;
  • hebben ze mijn hart gestolen door met een ongekende hoeveelheid rookworsten aan te komen.

Overigens is Schoonmama vanmorgen zelf een kijkje wezen nemen in de Zolani Township, waar het 4e team, gisteravond gearriveerd in Kaapstad, verwelkomd werd.



Dan nog even over de verkiezingen hier in Zuid Afrika: De uitslag is wat ons betreft helemaal geweldig. De ANC heeft niet langer de zo belangrijke twee derde meerderheid, waardoor de democratie in Zuid Afrika voor de komende jaren veilig is. En onze nieuwe president is niet iemand die wij gekozen zouden hebben, maar voor ons is het veel belangrijker dat voorlopig Zuid Afrika niet de weg zal inslaan van Zimbabwe onder Mugabe. Het ANC zal rekening moeten houden met een serieuze oppositie, en dat is nodig in iedere zich zelf respecterende democratie. In onze provincie, de West Kaap, heeft de oppositie het ANC zelfs verslagen en krijgen we een niet-ANC president.

Voorlopig zitten we hier best goed!


1 opmerking:

SandraReijers zei

Mooie foto's.
Hebben ze nog meer gedaan de afgelopen weken?