zondag, augustus 16, 2009

Bijna vakantie!

We kijken er naar uit en zijn er aan toe. En zijn er ook zo ongeveer klaar voor, we liggen redelijk op schema met de projecten die we onderhanden hebben. dan praten we over:
  • Het klaar maken van de accommodatie voor het nieuwe seizoen: Linnengoed is vernieuwd/aangevuld, parasols en ligbedden zijn gerepareerd, en buitenmuren zijn bijgewerkt. Over blijft: een paar deuren en ramen schuren/schilderen en de geplande draadloze internetverbinding installeren;
  • Onze privé warmwatervoorziening is inmiddels helemaal over op gas geisers. Drie in totaal: één voor de keuken, één voor de badkamer, en nog één voor de grote wasmachine. Daar waren twee redenen om de elektrische boiler te vervangen: enerzijds omdat we krap in de hoeveelheid aangeleverde elektriciteit zitten: maximaal 50 Ampère. Dat is niet veel, als je bedenkt dat we alleen al 5 elektrische boilers hadden die ieder een kleine 15 Ampère kunnen verbruiken. Met name 's ochtends leverde dat nog wel eens problemen op als iedereen onder de douche ging. Om nog maar niet over andere energieverslinders te praten, die rond die tijd gebruikt plegen te worden zoals het elektrische kookplaatje, de elektrische waterketel, en niet te vergeten de föhn! Het was routine om bij volle bezetting 's morgens eerst onze eigen boilers uit te schakelen, en niet te wassen of strijken vóór de gasten weg waren. Anders vlogen de zekeringen om de oren! De voor de hand liggende oplossing waar we in eerste instantie aan dachten was om door de elektriciteitsmaatschappij een grotere trafo te laten installeren, eentje die ons voldoende capaciteit zou geven. Daar zijn we op teruggekomen, want dat zou een erg grote investering vereisen. Ook rijzen de energieprijzen hier de pan uit: we hebben zojuist een verhoging van ruim 30% achter de kiezen, en het zit er dik in dat we binnen afzienbare tijd nog meer stijgingen krijgen. Die verhogingen hebben overigens niks te maken met schommelingen van brandstofprijzen op de wereldmarkt, maar zijn toe te wijten aan wanbeleid bij ons nationale elektriciteitsbedrijf.
Uiteraard was de volgende gedachte duurzame energie. We hebben meerdere specialisten hier op bezoek gehad, maar zonne energie bleek voor ons geen oplossing. Qua aanschaf zou het ruim 5x zo duur uitpakken als de oplossing waarvoor we nu hebben gekozen, esthetisch zijn zonnepanelen héél moeilijk te combineren met rieten daken, maar wat het allerbelangrijkste was: het werkt niet in ons geval. Zo'n zonneboiler warmt het water overdag op, en als gasten 's avonds douchen of in bad gaan, dan kunnen ze 's morgens zonder warm water komen te zitten, simpelweg omdat er 's nachts geen zon is! Ook hebben we nog naar systemen die werken op het principe van een warmtewisselaar, maar die technologie is hier amper bekend en nog veel duurder als zonne energie. We hebben dus uiteindelijk voor gas gekozen.





De boilers zijn buiten geïnstalleerd en ik heb er kastjes omheen getimmerd om ze tegen regen en wind te beschermen.




De winterschilder is bezig om ze op kleur te brengen.



Dan was het gisteren weer zo'n dag waar cadeautjes aan te pas komen, en hier ben ik bezig, recht uit bed, om onze nieuwe aanwinst in elkaar te zetten.



En dit is tie dan!

Uiteraard iedereen weer bedankt voor de telefoontjes, kaarten en e-mails.

Geen opmerkingen: