zondag, oktober 04, 2009

Die Kaap is weer Hollands

... is hier een (politiek incorrect) gezegde, wat zoiets betekent als: alles is weer in orde. Het stamt ergens vroeg uit de 19e eeuw, toen de Kaap provincie overging (terug) van Engels naar Nederlands bestuur. Zo nu en dan wordt het nog wel eens gebruikt in de schrijvende pers, met name bij het weerbericht, bijvoorbeeld als er weer een koufront tot het verleden behoort. Voor ons was deze oude uitdrukking afgelopen week in meerdere opzichten van toepassing.

In eerste instantie omdat het er nu toch wel ernstig op begint te lijken dat de zomer begonnen is. Het personeel begint weer een uur vroeger (7 uur, nog even wennen...), en 's morgens gaat de korte broek aan. En op het land is het stof happen, ondanks de regen van vorig weekend.



Hier ben ik overigens bezig met egaliseren, ter voorbereiding van de aanplant van nog een kleine 2 hectaren olijfbomen, en de realisering van onze Japanse tuin, zaken die ons de komende weken behoorlijk bezig zullen houden.

Om op het gezegde terug te komen: ook zijn we weer in het vertrouwde ritme gekomen van het hebben van gasten. De winterstop (een echte stop is het nooit geweest) heeft plaats gemaakt voor een nieuw seizoen, met nieuwe gasten. Waar we tijdens onze winter voornamelijk Zuid-Afrikaanse gasten hebben, komen nu de buitenlanders. Hoewel, 'buitenlanders' is misschien niet helemaal de juiste benaming, afgelopen maandag begon het gasten uit Mierlo-Hout, en het hele weekend zaten we vol met bijna allemaal Nederlanders (o.a. uit Eindhoven).



Zo ziet dat er 's avonds even na zonsondergang dan uit: gezellig!

Sinds gisteren hebben we dames te gast, die de hele week blijven. Ze boekten bij ons, in het Engels, als twee gepensioneerde dames. Bij aankomst bleken ze Nederlands te spreken. We weten nog niet precies hoe het in mekaar zit, ze hebben Nederland lang geleden verlaten, en wonen / werkten op een boerderij hier in Zuid Afrika waar geestelijk en lichamelijk gehandicapten verzorgd worden. Reden te meer om ze flink te verwennen, denken we dan.

Al met al een week met een behoorlijk Nederlands tintje, behalve het weer dan...

Geen opmerkingen: