zondag, december 19, 2010

Van alles wat

Soms droom ik stiekem weleens dat ik 's morgens wakker wordt en dan de komende dag helemaal niks heb te doen... Voorlopig zit dat er nog even niet in, er gebeurt hier altijd wel wat. Zo werden we een week of twee geleden op de hoogte gesteld dat er verandering kwam in het aanbod van tv-programma's. Even ter verduidelijking: zoiets als een kabel kennen we hier niet, óf je hebt een ouderwetse tv-antenne op dak en ontvangt gratis een aantal kanalen van de lokale publieke omroep, of je hebt een schotel en ontvangt via DSTV tegen betaling (Euro 60 per maand) ruim 100 kanalen, waaronder BVN (Beste van Nederland en Vlaanderen) van de Nederlandse Wereldomroep, met o.a. het NOS Journaal, Studio Sport, De wereld draait door, Nieuwsuur, Pauw en Witteman, Boer zoekt Vrouw, en ga zo nog maar even door. Ook nog een aantal BBC en sportkanalen worden hier regelmatig bekeken. Nu heeft DSTV besloten om per 1 februari te stoppen met het uitzenden van de Nederlandse BVN kanaal. Het goede nieuws was dat BVN uit ging zenden via een andere satelliet, en wel gratis. Voor Nederlanders in Zuid Afrika die Nederlandse tv willen blijven ontvangen komt het er op neer dat er een nieuwe schotel aangeschaft moet worden, en een nieuw kastje wat het signaal van de schotel begrijpbaar maakt voor de tv. De reguliere manier om met dit soort dingen om te gaan is om de lokale tv-installateur in te schakelen en die het allemaal te laten regelen. Maar een aantal redenen heeft ons ertoe doen besluiten om zelf maar eens aan de gang te gaan:
  • onze lokale tv-installateur heeft ons al eens eerder een poot uitgedraaid;
  • pure technische interesse: zelf met zo'n veredelde pannendeksel het signaal vinden en opvangen van een satelliet die zo ergens op ruim 37 duizend km afstand rondzweeft;
  • Volgens een oud-Hollands gebruik: geld besparen.
Om een lang verhaal kort te maken: het is allemaal gelukt. Wel heeft het een dag of drie geduurd,



maar mede dankzij de hulp van Rinze is het gelukt om tegen minimale kosten Nederlandse tv-programma's uit de lucht te halen. En momenteel heeft elk journaal / weerbericht hier uiteraard een hoog ontspanningsgehalte...

Overigens heeft bovenstaand relaas betrekking op alle Nederlanders in Zuid Afrika, dus zéér binnenkort komt er voor andere doe het zelvers een verslag van hoe we dit project tot een goed einde hebben gebracht op http:/www.mallowdeen.com/html/bvn.htm.

Ander onderwerp: de kersen zijn hier (Ceres, een kleine 100 km hier vandaan) rijp, en dan gaat Rita kersen plukken. Er is hier de afgelopen dagen nogal wat kersenjam geproduceerd, om nog maar te zwijgen over de kersenpannenkoeken! Wel heeft ze zich afgelopen vrijdag verstapt en waarschijnlijk haar enkel verzwikt. Morgenvroeg moet ze naar het ziekenhuis om foto's te laten maken, de dokter wil zeker zijn dat er niets gebroken is.




Dan kwam er afgelopen week nog zomaar een schildpad aangelopen,



en eergisteren kregen we ook nog gasten uit Nederland, die wegens weerproblemen omgeleid waren, en hun bagage was niet meekomen. Best wel apart om hier en nu mensen binnen te krijgen met sneeuwlaarzen aan... Vanmorgen zijn ze vertrokken naar het volgende adres, en hun bagage was er nog steeds niet.

En zojuist bleek dat er ergens achterin een waterleiding gesprongen is. De hoofdleiding heb ik inmiddels afgesloten, en morgenvroeg zien we wel verder.

Morgen kan best wel interessant worden, want afgelopen vrijdag hebben we de functioneringsgesprekken met het personeel gevoerd, en zijn de bonussen uitbetaald...

Geen opmerkingen: