dinsdag, december 13, 2011

De planning loopt een beetje uit...

... maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend, en, wat nog belangrijker is, daar maken we ons niet echt druk over. Zoals gewoonlijk zijn het onverwachte omstandigheden die de voortgang van onze plannen beïnvloeden, in dit geval o.a. een breuk in onze waterleiding. Als we het over onze waterleiding hebben, dan praten we over een ondergronds netwerk van pijpen, ruim een kilometer lang, veel dikker als een regenpijp, nog gedeeltelijk uitgevoerd in asbest. En juist dat gedeelte asbest leverde grote problemen op: regelmatig barst zo'n pijp, en de reparatie ervan is arbeidsintensief en duur. We hebben in het verleden al het grootste gedeelte van die asbest pijpen vervangen door PVC, maar er ligt nog een stuk van ruim 60 meter midden onder de tuin aan de voorkant van ons huis. Anderhalve week geleden ging het weer fout: de asbest pijp barstte kapot. We hebben gelijk besloten om hem helemaal te vervangen, en dat is inmiddels gebeurd. Aanvankelijk zou hier een graafmachine voor ingeschakeld worden, maar er was alleen de keuze tussen een grote en een heel grote machine, en toen hebben we maar besloten om zelf een sleuf te maken. We hebben inmiddels al een redelijke ervaring met de schade die grote graafmachines in een tuin aan kunnen richten.



Het karwei is inmiddels geklaard, en de sleuf waarin de nieuwe PVC waterleidingspijp ligt (de rode lijn) is amper meer te zien.



De schade aan de tuin is echt miniem, maar het heeft ons wel een week werk gekost!

En dan is er (gelukkig!) ook nog zoiets als gasten, die aandacht vragen en uiteraard ook krijgen. Want de eerste 3 maanden (september, oktober en november) mochten dan erg rustig zijn (30% minder in vergelijking met diezelfde maanden vorig jaar), december gaat qua omzet ongeveer op hetzelfde uitkomen als vorig jaar, waar we heel tevreden mee zijn. Maar we merken toch duidelijke verschillen met voorgaande jaren op: het aantal Europese gasten is in verhouding een stuk minder.

Waar het wel goed mee gaat is het fruit bij ons, en trouwens in de hele streek.




Dit is onze pruimenboom, hij hangt werkelijk helemaal vol, en regelmatig gaan dozen vol mee met ons personeel.



We geven niet alles weg, vanmiddag heeft Rita nog ruim 15 potjes pruimenjam gemaakt, die gaan de voorraadkast in waar al de nodige zelfgemaakte abrikozen-, aardbeien-, frambozen- en zwarte bessen-jam staat, en waar binnenkort nog kersen en perziken bijkomen.



De druiven doen het geweldig dit jaar, maar dat zegt wat ons betreft nog niet alles: in voorafgaande jaren waren de vogels ons meestal voor...




De artisjokken oogsten we niet, we vinden de bloemen te mooi,



en ook met de olijven gaat het prima!

En al mag dan de vooruitgang in de projecten niet zoals gepland zijn, we doen wat we kunnen, en... morgen is er weer een dag!

P.S.: Eigenlijk zouden we gisteren en vandaag voor het eerst een Bekende Nederlander als gast hebben. Dit is vooralsnog niet doorgegaan, maar gaat nu later deze maand gebeuren!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oók onze voorraadkast is gevuld met liefst 10 potjes pruimenjam.Onze dank is groot.
Leo & Sanja.

Leo en Mieke van de Sande zei

Hallo Wim en Rita, zojuist na een heel gezellige avond aan tafel heb ik mijn moeder en tante Petra kennis laten maken met de schier onbegrensde mogelijkheden van internet. En kwamen zodoende op jullie site. Zij groeten jullie van harte en wij natuurlijk ook. Groet van Mieke en Leo