zondag, november 27, 2011

Een onverwachte gast

Op precies één kilometer van ons vandaan, in noordelijke richting (de Langeberge), is de ingang tot het Klaasvoogds Nature Reserve. Het is een relatief klein natuurreservaat (2000 hectaren...), waar voornamelijk antilopen leven, inclusief de grotere zoals de eland. Zebra's en wildebeesten (gnu's) zijn daar ook te zien. In het reservaat staan camera's die op beweging reageren en zo vastleggen wat er zoal langskomt. Op 8 November jongstleden (Harrie's verjaardag, hij was toen hier, het móét er iets mee te maken hebben) is er een zeldzame voorbijganger "geflitst"',



een heus luipaard! We weten dat ze achter ons in de bergen zijn, we zien ze nooit, alleen verraden ze heel soms hun aanwezigheid. Sinds de 7 jaar dat we hier alweer wonen is het één keer voorgekomen dat een luipaard in een vossenval terecht gekomen was op een boerderij in Ashton, hier een paar kilometer vandaan. Dat komt dan in de krant en zo'n beest wordt weer uitgezet in de natuur. En een paar jaar geleden is er ook een koe of een kalf van de buren gearresteerd door een luipaard. Die stonden overigens veel dichter bij de bergen, zeker 3 kilometer van ons vandaan. En het goeie nieuws is dat die luipaarden hier voorlopig wel zullen blijven, de bergen bieden hun voldoende beschutting en voedsel, en er is momenteel eigenlijk niemand die hier hun habitat bedreigt. Even wennen, komend uit Brabant, waar de wildstand redelijk gedecimeerd is, en het sterrenschot van een bunzing toch wel het summum van onze waarneming in eigen tuin was. Weet men inmiddels eigenlijk nog wel wat een sterrenschot is?


Dan nog even over olijfbomen: we zijn op dit moment druk met de voorbereidingen om zo ongeveer alle ruimte die we hebben vol te planten met olijfbomen. Waarom? Omdat de boompjes die we in het verleden geplant hebben het goed doen, er is weinig onderhoud aan, en er is vraag naar. En, niet te vergeten, inkomsten uit accommodatie lopen terug, dus hopen we dat aan te vullen met inkomsten uit onze olijven.



Dit is een luchtfoto (Google Earth) van ons, de gele vlakken zijn de plekken waar we bomen gaan planten, de groene punt is een stuk waar we niet direct een bestemming voor hebben, we hebben hier onder andere een groot gat in de grond waar we van alles aan snoeisel in opstoken.

Geen opmerkingen: