zondag, december 19, 2004

De naam

We krijgen veel vragen over de nieuwe naam van de weblog, voornamelijk:

  • Wat betekent “Mallowdeen?”
  • Hoe komen jullie aan die naam?

De eerste vraag is heel kort te beantwoorden: Niks. Mallowdeen is een samenraapsel van letters wat in geen enkele ons bekende taal een bestaand woord vormt.

De tweede vraag is niet zo simpel te beantwoorden, maar ik zal proberen om het zo kort en duidelijk mogelijk te houden.

Vanaf het begin van ons Afrika-avontuur beseften wij terdege dat er risico’s kleven aan het opofferen van je spaarcenten aan de verwezenlijking van je droom om een eigen zaak te beginnen in een ver land als Zuid Afrika. We hebben van redelijk dichtbij gezien hoe het in het buurland Zimbabwe totaal onverwachts verschrikkelijk mis kan gaan. Daarom hebben we al gelijk in het begin besloten om een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid (zo heet dat hier, ongeveer hetzelfde als in Nederland een Besloten Vennootschap) te stichten. In het kort komt het er op neer dat, als er iets mis gaat, wij alleen aansprakelijk zijn voor dat gedeelte wat wij in het bedrijf gestoken hebben. Zo’n (lege) BV koop je hier in ZA van de plank, en hebben altijd heel vreemde namen om er zeker van te zijn dat het geen bestaande bedrijfsnaam is. Wij konden kiezen uit een hele reeks van namen die absoluut nergens op sloegen, waaronder Mallowdeen. Daar kozen wij voor want wij vonden dat wel leuk klinken, maar het was eigenlijk helemaal niet belangrijk. Die naam was alleen maar belangrijk voor de belastingen, de naam waaronder je onderneming uitoefent kies je zelf. Daarom hebben we tot vorige maand alleen gesproken over “Three Hills”, dat was de naam waaronder we zouden gaan werken.


Inmiddels zijn ook een aantal zaken als de aanvraag voor een verblijfsvergunning in een stroomversnelling geraakt, en we moesten een kleine twee weken geleden plotseling met een ondernemingsplan op de proppen komen. Dat hadden we al goed voorbereid, alleen stond daar “Three Hills” boven, en we hadden ongeveer 24 uur om met een nieuwe naam te komen. In eerste instantie zijn we gaan kijken naar de oorspronkelijke naam van het perceel wat we gingen kopen. Dat maakte vroeger deel uit van een grote boerderij die “Rietvallei” heette. Maar die naam is allang ingepikt door een wijnkelder hier in de buurt. Wij konden zo snel niets zinnigs bedenken, dus heb ik (onder tijdsdruk) in het ondernemingsplan “Three Hills” overal vervangen door Mallowdeen. En eigenlijk vonden we allebei dat die naam wel wat had, maar er moest nog iets achter komen. “Mallowdeen B&B” loopt niet echt lekker. Rita kwam met het idee om “Garden” in de naam op te nemen, we gaan tenslotte weer een mooie tuin creëren. “Mallowdeen Garden” loopt ook niet echt lekker, maar toen kwam al heel snel “Mallowdeen Gardens” bovendrijven.

En zo is het gekomen….

Geen opmerkingen: