vrijdag, januari 28, 2005

Lekker rustig

Het is momenteel weer rustig in huize van de Sande. Afgelopen dinsdag hebben we onze gasten uitgezwaaid, die gaan voor een aantal dagen op pad om de Garden Route te verkennen. Dit geeft ons weer even de tijd om een aantal zaken op een rijtje te zetten:

Werkvergunning: Afgelopen maandag is onze aanvraag voor een werkvergunning ingediend. We verwachten binnen een maand een beslissing en volgens de ons te woord staande ambtenaar ziet onze aanvraag er goed uit. Zo’n werkvergunning verleent ons het recht om max. 2 jaar hier in Zuid Afrika te verblijven, mits we ons houden aan regels t.a.v. geïnvesteerd vermogen en verstrekking van werkgelegenheid. Op het moment dat we een werkvergunning hebben, kunnen we gelijk de volgende stap nemen: het aanvragen van een permanente verblijfsvergunning. Daarvoor moeten we nu al de nodige stappen ondernemen, we moeten nieuwe uittreksels uit het geboorte- en huwelijksregister aanvragen, opnieuw een verklaring van goed gedrag zien te verkrijgen, en nog meer van dat soort papierwinkel. Het is hier namelijk de regel dat bij een aanvraag de verstrekte documentatie niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Wij hebben deze papieren begin augustus opgevraagd in Geldrop / Heeze, en gebruikt voor de aanvraag van de werkvergunning, maar die zijn dus nét verlopen op het moment dat we ze nodig hebben voor de aanvraag van de permanente verblijfsvergunning. Dus moeten we nu al die documenten opnieuw aanvragen via de Nederlandse ambassade in Kaapstad. Uiteraard moet alles ook weer vertaald worden in het Engels. Een hoop gedoe, maar stap voor stap komen we waar we wezen willen.

Bouwplannen: De procedure van het veranderen van de bestemming is in werking gesteld. We verwachten hier geen grote problemen, het gaat alleen een aantal maanden tijd kosten. En die tijd hebben we, omdat we vóór 1 april niet kunnen beginnen vanwege de tomaten die op het land geplant zijn, en nog mogen worden geoogst. We hebben de directe buren (die bezwaar tegen onze plannen kunnen aantekenen) gesproken, en dat zit wel goed. De bouwtekeningen voor een drietal gastenverblijven en een zwembad met overdekt terras worden in de loop van de volgende weken afgerond, waarna de bouwvergunning wordt aangevraagd. Voor de tennisbaan is geen vergunning nodig. Zoals de zaken er nu voor staan kunnen we in april gaan bouwen. Dit betekent overigens wel dat er voor een groot deel in de winter gebouwd gaat worden. En in de winter is er hier traditioneel een tekort aan stenen. Niet alleen tomaten worden zongedroogd in Zuid Afrika.

Adreswijzigingen: Binnenkort gaan we weer adreswijzigingen versturen. Dat leek in eerste instantie een makkie, we hebben de adresbestanden op de computer en we beheersen de kunst van ‘documenten samenvoegen’. Maar (uiteraard) is het allemaal niet zo simpel. Op zo’n adreswijziging wil je toch ook wel een telefoonnummer vermelden. We zijn al dagen Telkom (PTT) aan het stressen, maar we zijn er nog steeds niet zeker van of we ons huidige nummer mee kunnen nemen.
Op een eigentijdse adreswijziging mag een E-mail adres niet ontbreken. Wij denken er serieus over om een internetverbinding via satelliet te laten installeren. Dit is niet goedkoop, maar we denken dat het onze telefoonrekening aanmerkelijk omlaag zou kunnen brengen. We maken steeds meer gebruik van internet om met mensen te bellen. Maar we weten nog steeds niet of we hetzelfde E-mail adres aan kunnen houden.
Dan is er nog een creatief aspect: wij hebben in de loop der jaren al een aantal adreswijzigingen verstuurd, en over het algemeen vinden we ze zelf leuk en toepasselijk als we er op terugkijken. En ook over wat we nu weer verzonnen hebben zijn we heel tevreden, maar er ontbreken nog een paar essentiële gegevens. Hopelijk gaan ze dit weekend de deur uit.

Dan nog een paar mededelingen van meer huishoudelijke aard:

  • Tonny heeft een maand bijgeboekt; ze blijft tot 20 maart.
  • Huib heeft bijgeboekt tot 1 maart.

Geen opmerkingen: