zondag, mei 08, 2005

Een korte week

Het was een korte week: maandag was een vrije dag (Dag van de Arbeid, valt eigenlijk op 1 mei, maar in Zuid Afrika is e.e.a. zo geregeld dat als een nationale feestdag in het weekend valt, de eerstvolgende werkdag een vrije dag is.), en gisteren regende het. Voor Nederlandse begrippen viel het allemaal wel mee, het regende zo nu en dan wat tussen 8 en 11 uur, maar hier is het dan meteen afgelopen met werken, en begint het weekend.

Rita en ik hebben op maandag de tweede oleander in onze tuin aangepakt. Het is niet gelukt om hem helemaal tot de grond toe af te zagen, maar hij is stevig gekortwiekt!


Onze invulling van de dag van de arbeid

Tussendoor hebben we ook nogal heftige problemen gehad met Boots, onze kat (ik geloof dat ik al eerder vermeld heb dat het woord ‘poes’ hier beter niet gebruikt kan worden). Vorige week was hij ziek en is Rita ermee nar de dierenarts geweest. Die kon niets vinden, heeft een wormkuur gegeven, maar Boots bleef ziek en zijn linker oog werd op een gegeven ogenblik helemaal dof. Vorige week zaterdag is Rita weer terug gegaan naar de dierenarts en de diagnose was: een ernstige ontsteking achter de oogbol. Als remedie werd voorgeschreven 6x per dag oogdruppels en 2x per dag antibiotica. Als dat niet zou werken moest er operatief ingegrepen worden in Kaapstad. De medicatie sloeg gelukkig gelijk aan en binnen een paar dagen was hij weer alles aan het slopen wat binnen zijn bereik was.

Wat de verbouwing betreft is er weer een project(je) afgerond: de nieuwe zoldertrap is klaar.


De zoldertrap

In onze voortuin zijn inmiddels 2 pilaren verrezen, die gaan deel vormen van de uitbreiding van de patio. De fundering voor de nieuwe barbecue (braai) is inmiddels gestort (gegooid), en er zou eigenlijk een begin gemaakt kunnen worden met de bestrating. Maar het is moeilijk om aan (betaalbare) stenen te komen rond deze tijd van het jaar. Die stenen worden hier in de open lucht gebakken, en het wil wel eens gebeuren dat tijdens overvloedige regenval zo’n oven kompleet uitgeblust wordt. Voorlopig zitten we vóór nog midden in een grote zandbak.


De nieuwe pilaren

Aan de zijkant is een ander project bijna klaar: de patio van de logeerkamer. Logeerkamer is eigenlijk niet het goede woord, het is (wordt) een compleet appartement bestaande uit een ruime woon/slaapkamer, een ruime badkamer en een keuken, met een totale oppervlakte van zo’n 60 m2. Hier noemen ze een appartement een woonstel. Het is de bedoeling dat we dit appartement helemaal gaan vernieuwen (nieuwe badkamer, nieuwe keuken, nieuwe deuren en raamkozijnen, nieuwe plafonds), maar dat is nog een (van de vele) project(en) voor de nabije toekomst. De uiteindelijke bestemming is:



  • Verblijf voor onze persoonlijke gasten;
  • Verhuur aan mensen die een ‘self-catering’ accommodatie verkiezen. ‘Self-catering’ is hier een term die vergelijkbaar is met wat we in Nederland in vakantietermen een appartement noemen.

Patio van het woonstel

Patio van het woonstel (2)

Het dak van het woonstel ziet er momenteel een beetje zebra-achtig uit, dit vanwege noodzakelijke reparaties. We gaan dit dak, net als alle overige daken (ruim 400 m2) t.z.t. groen schilderen. Tegenover dit woonstel ligt overigens wat we hier noemen een ‘dam’, een waterreservoir. Deze foto is vanaf precies dezelfde plaats genomen als de vorige, alleen in omgekeerde richting.

Uitzicht over de dam

De komende week wordt er een begin gemaakt voor de nieuwe patio en stoep aan de achterkant (de straatkant) van het huis. Verder moeten er nog goten en boeiboorden onder het dak, en de opvang van regenwater moet nog worden geregeld.

Het opsnoeien van de olijven verloopt ook naar wens, maar blijkt wel een zeer arbeidsintensief karwei te zijn. We zijn nu zover dat er grofweg een oprijlaan gebaand is, en volgende week gaan we boom voor boom verder opsnoeien.

Kachelhout van één olijfboom. Nog 99 te gaan…

1 opmerking:

Anoniem zei

hoe komen julie aan die BOK om te zagen, kennen ze die daar ook al en hoe heet dat ding daar?angela