zondag, juni 05, 2005

Mechanisatie

Noodgedwongen zijn we begonnen met een nieuw project: de mechanisatie van ons bedrijf. De afgelopen weken zijn we gaandeweg tot de conclusie gekomen dat het schier onmogelijk is om alles wat we willen doen, met de hand te doen. We zijn voorzichtig begonnen met het investeren in een rugspuit. De olijvenlaan is inmiddels helemaal gesnoeid, en het hout is elders verzameld. De volgende stap die wij in gedachten hadden was om het onkruid in en langs de laan plat te spuiten. Die laan is ruim 170 meter lang, 4,5 meter breed, met aan beide kanten een strook onkruid van een meter of 4. Dus al met al zo’n dikke 2000 m2 te spuiten. 1/3 is inmiddels klaar, de rest volgt de komende week.
Dan hebben we inmiddels een behoorlijke berg prachtig brandhout verzameld, en die moet nog gezaagd en gekloofd worden.


een gedeelte van het snoeihout uit de olijvenlaan

We zien (en voelen) de tennisarm op de loer liggen, dus we gaan maar eens op een kettingzaag uit.

Het onkruid begint ook behoorlijk te groeien, nu het hier regelmatig regent, en met spuiten alleen zijn we er nog niet. Want sommige soorten groeien tot meer als een meter hoog, en ook al is dat kapot gespoten, het zal toch opgeruimd moeten worden. Hiervoor gaan we de hulp inroepen van een bosmaaier.


Onkruid

Dan willen we gaan planten. We hebben inmiddels 170 kei-appels (Dovyalis Caffra) gekocht waarvan we een 170 meter lange haag willen planten aan de achterkant van ons perceel. Die grond is een paar weken geleden geploegd, maar nog niet geschikt om te planten.


waar de haag gaat komen

Er moet eerst nog gefreesd worden. Ik ben inmiddels al een week bezig om zo’n ding te vinden, en ben er tot nu toe niet in geslaagd. Alles wordt hier met de tractor gedaan, een kleine frees die bij de Gamma te huur of bij Cranenbroek te koop is, kennen ze hier niet of nauwelijks, en is binnen een straal van 1000 km niet uit voorraad leverbaar. We gaan nu onderzoeken of een kleine, multifunctionele tractor, waarmee we kunnen frezen, ploegen, maaien, sjouwen, eventueel graven, financieel haalbaar en kosten dekkend is. Maar de tijd dringt, want ook Rita heeft niet stil gezeten de afgelopen week. Ik geloof dat ik al eens gemeld heb dat op een paar honderd meter afstand van ons een Nederlands stel een jaar of 4 geleden begonnen is met een botanische tuin en een doolhof, of labyrint, ik weet nog steeds niet precies wat het verschil is (http://soekershof.com/). Inmiddels hebben we een heel goed contact met Yvonne en Herman, en zij zijn op dit moment met hun tuin in een stadium dat er zo links en rechts het een en ander uit moet. Of wij nog wat planten nodig hadden. Met ruim 6 hectaren braak liggende grond zeg je daar geen nee tegen! Twee dagen is Rita (en Willem, onze tuinman) bezig geweest om planten (hoofdzakelijk Canna’s) te rooien. Pikant detail hierbij is dat toen die twee op pad gingen, Rita een schop meenam, en Willem een pikhouweel. En al gauw werden we weer met de neus op de feiten gedrukt: tuinieren in Nederland verschilt nogal van tuinieren hier. De schop bleek vrijwel waardeloos, het pikhouweel verrichte wonderen. En Willem wist dat allang…

Wat valt er verder nog te melden:

Mara en Sjors beginnen nu serieuze wandelpogingen te ondernemen, waarbij we ze urenlang kwijt zijn en pas kilometers verderop terugvinden. Meestal kletsnat, onder de modder, en vol met teken. En dan hebben ze een lol gehad! Wij niet, en dat laten we dan ook blijken.

De bestrating van de voortuin is klaar op het knipwerk na, dat gebeurt komende week. Dan komen ook boeiboorden en goten tegen het dak.


bestrating

Het bestek en tekeningen voor de gastenverblijven en zwembad/terras zijn nu helemaal klaar en we gaan komende week prijsopgaven vragen bij een drietal aannemers.

We gaan een kweektunnel bouwen. We hebben zoveel planten nodig om onze 6 hectaren te vullen dat we zelf gaan kweken. De plaats van de kweektunnel is al bepaald, deze week gaan we bestellen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk om te lezen dat we worden vermeld. We merkten via het tracking & tracing systeem van onze server ineens een verhoogde belangstelling vanuit Nederland (via de blog van Rita & Wim) voor http://soekershof.com
Er zijn in Nederland zeer zuinige mensen (ze internetten op het werk zo vonden we uit -cybertechnology staat tegenwoordig voor niets); iets wat mensen in Zuidafrika overigens ook doen (zit misschien in het bloed).
Kortom hebben we een paar uitstekende buren erbij gekregen.
Nieuwtje voor Nederlanders die ook in het Klaas Voogds gebied onroerend goed willen kopen: Op dit moment zijn vier huizen (sommige met werkende boerderij en andere met braakliggende stukken grond of zelfs accommodatie) te koop. Voor de prijs van een Nederlandse 'doorspoelwoning' koop je hier een landgoedje.
Hopen eerdaags al die threehillblogspotters hier te ontmoeten.

Heel veel groeten
van de Nederlandse buren van Wim & Rita