zondag, juli 17, 2005

Vogelstand en dagindeling

Ik heb de weblog nog eens teruggekeken en besef dat het een beetje een eenzijdig verhaal begint te worden over een verbouwing die maar duurt en duurt. Dus deze keer geen uitputtend verslag over het slopen van plafonds, het uitkappen van ramen en deuren, etc. Tijd om over iets anders te berichten.

We hebben een vraag binnengekregen over de vogelstand alhier. Daarover kunnen we het volgende melden: Het sterft hier van de vogels, en dan denk ik niet aan kraaien, eksters en duiven, waarmee we in Nederland rijk bedeeld waren. We praten hier over een aantal hectaren akkerland, met aan weerszijden een waterplas. Vogels die we dagelijks in grote aantallen zien zijn: reigers, aalscholvers, ibissen, eenden, spreeuwen, kieviten, wevers, kwikstaarten en andere kleinere vogels. Regelmatig zien we lepelaars, hamerkoppen, en grote zwermen zwaluwen (tegen regenweer). Af en toe zien we ooievaars, ijsvogels, en spechten. En dagelijks trekken groepen parelhoenders, patrijzen en pauwen over het land. Roofvogels hebben we nog niet veel gezien, maar ze zijn er wel. Wat er zo bijzonder is aan de vogelstand is de grote aantallen, en het geluid wat ze produceren. Want ’s nachts en ’s morgens hoor je alleen het geluid van de vogels, geen verkeer, alleen natuur. Ook horen we hier geen krekels, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat het hier momenteel winter is.

Dan onze dagindeling: De wekker loopt af om 06:45. Om 07:10 eindigen de ontwakeningsrituelen en gaat Rita voor het ontbijt zorgen en ik me wassen en scheren. Even vóór half acht ga ik de schuur open maken, en dan gaan we ontbijten. Rond half acht komt de aannemer met zijn personeel en gaat aan de gang. Om acht uur komt ons personeel opdagen, en dan krijgt de tuinman zijn instructies wat er moet gebeuren. En dan gaan we aan de gang: wat mij betreft is dat hout zagen/kloven, onkruid spuiten, en de verbouwing in de gaten houden. Rita organiseert het huishouden, zorgt dat er ’s avonds iets lekkers op de tafel staat te dampen, en scharrelt ondertussen veel stekken en planten bij elkaar voor onze toekomstige tuinen. Het komt er op neer dat wij van 09:00 tot 17:00 buiten bezig zijn (in de winter!) en we voelen ons hier heerlijk bij. Om 17:00 vertrekt de aannemer met zijn mensen, en ook ons personeel. Dan ga ik alles afsluiten en indien nodig brandhout verzamelen en de kachel aansteken. Rita geeft ondertussen de honden en kat te eten, en gaat vervolgens een maaltijd voor ons maken. Na het eten is het voor mij meestal hard nodig om in de badkuip te klimmen, en de rest van de avond is het uitrusten voor de tv en achter de computer. Zo tussen half 11 en 11 uur nog even de honden uitlaten, en dan zit de dag er weer op.

Dan nog een 2-tal foto’s:


Ondergetekende is een barbecue aan het metselen


De kwekerij

Geen opmerkingen: