zondag, augustus 14, 2005

Alweer bijna een jaar hier!

Alweer een week voorbij, de tijd vliegt hier om! We zijn verschrikkelijk druk, maar toch helemaal anders als in ons vorige leven. Moeilijk uit te leggen. Je bent met dingen bezig waar we in ons vorige leven geen notie van hadden. Tegelijkertijd zitten we hier in een klimaat wat ons dan misschien niet helemaal vreemd is, maar toch wel stevig wennen is na de luxe van cv en aanverwante artikelen. We krijgen dit weekend weer een koufront over ons heen, en terwijl ik dit zit te schrijven is het binnen, met de kachel aan, 16.9 graden.

Dan de dingen die afgelopen week hadden moeten gebeuren, maar volgens oud Zuid-Afrikaans gebruik íets uitgelopen zijn;

  • De verbeteringen aan de dakconstructie zijn bijna klaar;
  • De interne verbouwing van het eerste gastenverblijf is bijna klaar;
  • De fruitboompjes voor onze boomgaard zouden deze week komen, maar de aflevering gaat ‘een biekie meer tyd vatten’.
  • De kweektunnel zou deze week komen, maar om de één of andere (ons onbekende) reden is hij er nog steeds niet.

Wel zij deze week de eerste twee vrachtauto’s met riet gekomen, dit riet gaat straks op de daken van de nieuw te bouwen gastenverblijven en afdaken bij het zwembad.


Aankomst van de eerste rieten

Éen zo’n truck brengt zes ton riet, er zijn inmiddels twee vrachten afgeleverd.


Afladen van de eerste vrachtauto


Hier ligt 12 ton rieten

In totaal hebben we 24 ton nodig, de volgende twee vrachten komen de komende week (is ons beloofd).

Dan zijn we driftig begonnen met het frezen van een stuk grond (een kleine 2000 m2) waar we de boomgaard gepland hebben. Dit bleek al heel snel teamwerk te zijn. De tractor heeft zich kranig gedragen , maar er zitten zoveel keien ‘klippen’ in de grond, dat er iemand voor de tractor uit moet lopen om die klippen op te rapen en ze in de laadbak van de tractor te gooien.


Dit wordt de boomgaard

Rita en ik hebben allebei een stuk gefreesd, waarbij diegene die niet op de tractor zat met klippen liep te sjouwen, en later hebben we hiervoor ook de hulp ingeroepen van Willem, de tuinman.


En dit zijn de klippen die er bij de eerste ronde frezen uitgeraapt zijn.

We zijn nog nooit zo vroeg naar bed gegaan als deze week. Het mag uit deze foto wel duidelijk zijn dat we de eerste ronde van onze strijd tegen het onkruid gewonnen hebben!

Ook zijn er nog een paar nieuwe ontwikkelingen te melden:

  • Wij hebben in ons huis geen ingebouwde kasten. Voor onze kleren gebruiken we momenteel een tweetal kasten die eigenlijk bij een slaapkamer horen die gepland is voor het gastenverblijf wat één dezer dagen in gebruik zou moeten worden genomen. Rita is afgelopen week naar de schrijnwerker geweest die (tot volle tevredenheid én op tijd) onze keuken in elkaar heeft getimmerd, en heeft een kleerkast op maat besteld.
  • Dit wordt een beetje moeilijk om uit te leggen. We hebben al eerder verteld dat het niet zo simpel is om een permanente verblijfsvergunning voor Zuid Afrika te krijgen. Daarvoor moet je kunnen aantonen dat je investeert in het land, en dergelijke verklaringen moeten worden ondertekend door een ‘chartered accountant’, in Nederland noemen we dat een registeraccountant, geloof ik. Ook willen we aanspraak maken op subsidieregelingen die hier gelden voor de toerisme-industrie, en ook hiervoor zijn verklaringen nodig van gedane investeringen. Kortom het komt er op neer dat wij onze zaken boekhoudkundig goed op een rijtje moeten hebben. En eigenlijk heb je dan twee opties:
  • Je gaat met een schoenendoos vol bankafschriften en rekeningen naar een boekhouder en vraagt hem het zó te regelen dat je zo weinig mogelijk belasting betaalt;
  • Je regelt je eigen financiële administratie.

    Wij hebben gekozen voor de tweede optie, we gaan onze boekhouding zelf bijhouden en zelf onze aangiftes doen. Waarom? Omdat we zelf gewoon willen weten hoe we ervoor staan. En omdat we in de gelukkige omstandigheid zijn dat we een goede relatie hebben met onze ‘chartered accountant’, die helemaal achter onze aanpak staat. In de praktijk betekent dit het volgende:
    - We hebben een boekhoudpakket aangeschaft voor op de computer;
    - We hebben tot 24 augustus de tijd om onze BTW aangifte te doen, wat er in feite op neer komt dat we vóór die tijd al onze onkosten (bonnetjes) geregistreerd moeten hebben, waarop we BTW hebben betaald.

    Aan onze kapstok hangt weer een nieuwe pet: die van Wim ‘de boekhouder’

  • We hebben de hulp ingeroepen van een bedrijf wat gespecialiseerd is in irrigatie. De reden is simpel: we weten zelf te weinig over dit onderwerp.
    - Voorbeeld 1: We staan op het punt om een boomgaard aan te planten van zo’n 50 fruit- en notenbomen. Hoeveel water is daarvoor nodig in dit klimaat, en hoe breng je dit naar de boom. Doe je dit via een flexibele pijp, zoals je in Nederland vaak ziet bij jonge aanplant, of doe je dit via druppelaars, waarvan men zegt dat ze zo economisch met water omgaan? Als we om ons heen kijken, worden fruitbomen hier over het algemeen besproeid met sproeiers die aangepast zijn aan de diameter van het wortelstelsel van de bomen.
    - Voorbeeld 2: Binnenkort hopen we hier een kweektunnel te hebben. Hoeveel water hebben we daarvoor nodig? Hoe dik moet de toevoerleiding zijn?

    Afgelopen week is er een inventarisatie gemaakt van wat we aan water hebben, de volgende stap wordt het in kaart brengen van wat we voor volumes we waar nodig hebben, en de bijbehorende pijpdiktes.


    Kortom, we zijn weer lekker druk bezig geweest, en hebben ondertussen ook nog onze putjescheppers-pet op moeten zetten, want op een gegeven moment zat onze wc verstopt. Ook dit is weer opgelost.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi samen,

Ik heb mijn ouders ook jullie site laten zien.
Ze vonden het helemaal geweldig en willen ook wel mee op vakantie!!!
Ik heb gezegd dat ze dan maar flink moeten sparen. HaHa!
Z9o, jullie hebben weer eens een reaktie.
Leuk jullie gisteren gesproken te hebben en Wim alsnog proficiat!!!!
groetjes
Ans en Thomas en ouders

Anoniem zei

Hallo Rita en Wim,
We hebben vanavond samen met tante Petra naar jullie site zitten kijken. Petra is erg onder de indruk. Zij wenst jullie heel veel succes in de toekomst en ze komt graag een keertje langs als de mogelijkheid er ooit is. Zij wenst jullie ook het allerbeste voor jullie onderneming "Bed en Breakfast" en vooral ook een goede gezondheid. Wij, Leo en ik, natuurlijk ook!
Heel veel groetjes van Tante Petra, Leo en ik (Mieke)