zondag, augustus 07, 2005

Een regenbuitje met gevolgen

Toch maar weer even terugkomen op de verbouwing: dit project verliep zonder veel tegenslagen en het leek erop dat het maar een week of drie langer zou gaan duren als de geplande drie weken. Dat lijkt hier een normale zaak, en daar zijn we inmiddels min of meer aan gewend. Afgelopen dinsdag zouden de plafonds (gipsplaten) aangebracht worden. Maandag nacht begon het te regenen, een redelijke bui, maar niets abnormaals. Toen bleek dat er ergens een fout moest zitten in de dakconstructie van de schuur, want er liep water over de muur de aanbouw binnen.


Dakinspectie

Een eerste inspectie bracht niet veel aan het licht, dus werd besloten om de zaak eens wat beter te bekijken. Hiervoor moest een hele rij dakplaten van de schuur verwijderd worden.


Nadere dakinspectie

Toen kwam aan het licht wat er mis was. De schuur heeft een aantal dwarsbalken om het plafond te dragen. Die balken waren behoorlijk doorgebogen, er zijn er zelfs een aantal gescheurd. Eigenlijk was dat plafond bedoeld als hooizolder, maar de vorige eigenaar had op die balken een (veel te zware) betonvloer aangebracht. Door het buigen van de balken waren de bovenste drie lagen stenen van de buitenmuur helemaal los komen te liggen en deugde er niets meer van de dakaansluitingen tussen schuur en aanbouw. We hebben maar gelijk besloten om het beton van het plafond te verwijderen en de bovenste drie lagen van de buitenmuur opnieuw op te metselen.


Helpen bij het opruimen

Dat is inmiddels gebeurd, maar al met al kost het weer een extra week. Maar als die regenbui niet gevallen was, zouden we dit probleem pas ontdekt hebben nadat de gipsplaten tegen het plafond hadden gezeten. Dan zou de schade veel groter zijn geweest, dus al met al is het allemaal nog niet zo slecht afgelopen. Pikant detail bij de vorige foto, genomen op woensdag 3 augustus: die dag was voor zover wij het ons herinneren de koudste tot nog toe deze winter, de temperatuur is de hele dag onder de 15 graden gebleven. Maar de zon is inmiddels al weer zo sterk dat het overdag te warm is voor een trui.


Rita, Mara en Sjors in de avondzon

De voorbereidingen voor het volgende project zijn inmiddels op gang gekomen, de eerste bouwmaterialen zijn aangevoerd en staan eenzaam op het land, zo dicht mogelijk bij de plek waar gebouwd gaat worden.


De eerste stenen voor het volgende project

Geen opmerkingen: