zondag, januari 08, 2006

Van de regen in de drup

De afgelopen week is redelijk geruisloos voorbijgegaan. Poppy, onze interieurverzorgster, had vakantie, dus Rita moest weer voor stofzuigermachinist spelen. En nu we het toch over de afdeling Personeelszaken hebben, afgelopen woensdag moest Hans, de tuinman, voorkomen wegens zijn wandaden in december. Hij is schuldig bevonden aan het in bezit hebben van 4 hennepplantjes, en veroordeeld tot 200 Rand boete. Blijkbaar heeft hij zelf dat geld bij elkaar gesprokkeld, want hij heeft de boete betaald. Hij had ons namelijk al verschillende keren verzocht om hem een lening te geven om de boven zijn hoofd hangende boete te betalen, maar we hebben hem duidelijk te kennen gegeven dat dit zíjn probleem is, wat hij zélf over zich afgeroepen heeft, en dat hij het zélf op moet lossen. We hopen maar dat de boodschap is overgekomen.

Verder stond afgelopen week voornamelijk in het teken van water:

  • We hebben altijd al problemen gehad met ons besproeiingswater in de weekends. De druk loopt dan dermate terug dat we niet fatsoenlijk kunnen besproeien. Dat was lastig, maar er was mee om te gaan. Maar nu de kweektunnel in bedrijf is, wordt het een ander verhaal. Daarin hangen namelijk verstuivers die de luchtvochtigheid op peil moeten houden, en tegelijkertijd de temperatuur omlaag moeten brengen. Die dingen werken vanaf een bepaalde druk op het water, en in ons geval werkten ze tijdens het weekend dus niet. Eén van onze buren is aangesloten op een net wat wel altijd constante druk heeft, en heeft erin toegestemd dat er een verbinding gemaakt wordt tussen zijn en ons water, zodat we ook tijdens weekenden goed kunnen besproeien. Die verbinding is afgelopen week gemaakt, en voldoet uitstekend.
  • Vorige week vertelde ik al dat we een nieuw stuk tuin aan gaan leggen, maar dat vóór het planten eerst de besproeiing aangelegd moet worden. Vrijdag heb ik een bakkie vol met slangen (300 meter!), kranen, PVC pijp, sproeiers, druppelaars, en ga zo maar door, opgehaald in Robertson. Wat er vervolgens gebeurt laat zich raden: het begint te regenen, en dat heeft geduurd tot vanmiddag.
  • Over (of eigenlijk: onder) ons perceel loopt een hoofdleiding van het besproeiingswater. Voor een gedeelte (ongeveer de helft) van asbest, de rest van PVC. In het asbestgedeelte hebben we al eerder lekkages gehad, maar ditmaal sprong een PVC pijp spontaan kapot, met een indrukwekkende fontein als gevolg. (voor de techneuten onder ons: een 90mm pijp met 6 bar druk: dat wil wel!). Achteraf gezien was het probleem redelijk snel (binnen anderhalf uur) onder controle.
  • Gisteren begon het dus te regenen. Dat kwam, ondanks het feit dat we hier iedere druppel hard nodig hebben, een beetje ongelegen, want we kregen lunchgasten. Ik weet niet wat wij hebben met St Oedenrode, maar we hadden wederom een ‘skon toffel volk’uit Rooi. Rita had zoals gewoonlijk haar beste beentje voorgezet en toverde op het terras een mooie (en smakelijke) lunch tevoorschijn. En toen begon het te regenen… Dus maar naar binnen verhuisd.
  • Die regen ging dus maar door. Niet asociaal hard, maar wel gestadig. Nu is het zo dat wij hier in het verleden nogal wat onaangename verrassingen hebben gehad met regenbuien, voornamelijk omdat de daken nog wel eens wilden lekken. Dus gisteravond maar even een inspectietour gemaakt voor het slapen gaan. In het huis zelf was niets aan de hand, zoals te verwachten, want het dak is helemaal vernieuwd. Ook onze slaapkamer en badkamer (beiden een kompleet nieuw dak, maar toch nog lekkages gehad in het verleden) vertoonden geen sporen van lekkage. Van het ‘waenhuis’, origineel de standplaats van de ossenwagen, nu opslagruimte, hebben we het dak niet vernieuwd. Het dak is van golfplaten (het originele rieten dak is er al lang geleden af gewaaid), en als je binnen staat zie je zoveel gaten in dat dak dat je er een overdekte sterrenwacht in zou kunnen beginnen. Maar om de één of andere reden blijft die hele ruimte kurkdroog. Wat niet het geval was met wat er verder nog tegenaan gebouwd is: het personeels onderkomen stond redelijk blank, en hetzelfde gold voor de keuken van onze gastenkamer. Oftewel dweilen. Vannacht om een uur of 5 nog eens gekeken. Weer dweilen. En vanmorgen weer. Vanmiddag is het weer opgehouden met regenen. En in navolging van Johan Cruijff’s ideologie (Elk nadeel heb z'n voordeel): onze drinkwater tank (2500 liter) liep over, dus wat drinkwater betreft komen we de zomer wel door.

Volgende week belooft weer enerverend te worden. Eerst zullen de lekkages gelokaliseerd en dicht gemaakt moeten worden. Dinsdag begint de aannemer weer met het afbouwen van het nieuwbouwproject. En vrijdag krijgen we weer oude bekenden te gast: Tonny en Huib. Zij komen op herhaling, vorig jaar rond deze tijd waren ze ook hier. Toen verlengden ze hun geplande vakantie, nu hebben ze gelijk maar voor 3 maanden geboekt. Wij vinden het allemaal prima, en zorgen wel dat ze voldoende emmers hebben voor als het gaat regenen.

We hebben deze week helemaal geen foto’s gemaakt. Is er gewoon niet van gekomen. Dan maar eentje van vorige maand, die het nét niet haalde:


Decemberavond, Ibissen komen thuis

Geen opmerkingen: