zondag, april 23, 2006

Het is weer herfst

Zo, de eerste herfststorm hebben we erop zitten, gisteren heeft het de hele dag vreselijk gewaaid en wat geregend, gisteravond verdwenen de wolken om plaats te maken voor een heldere, koude (10 graden) nacht. Vandaag is het gelukkig al weer zonnig, maar voor de tweede dag achter elkaar geen korte broek aan: dan kunnen we hier gerust over herfst spreken. Overigens hebben we de storm goed doorstaan, alles staat nog overeind, en we hebben nergens lekkages kunnen ontdekken. Dat is in het verleden wel eens anders geweest! Wel zijn we al begonnen om aan beide kanten van de kweektunnel schermen van schaduwdoek op te zetten die als windbrekers moeten fungeren. De palen staan al in de grond.

Bij Personeelszaken is ook nieuws te vermelden. De directie heeft unaniem besloten om Hans, hier werkzaam als tuinman, met onmiddellijke ingang te ontslaan. Dat was niet makkelijk, de man is arm, heeft nog een klein kind, én we raken achterop in het werk. Maar leugens, afwezigheid en donkenschap gaven de doorslag. Hij is exit. Morgen komt er een mogelijke opvolger solliciteren. En morgen beginnen ook nog een tweetal oude bekenden (voor ons althans) voor ons te werken: Maart en ???. Die twee zijn gepensioneerde ‘plaaswerkers’ (boerenknechten), allebei 60+, wonen hier in de buurt en verdienen al een paar maanden een centje bij door hand en spandiensten te verlenen bij onze aannemer. Cement en beton aanmaken, graafwerk, en dat soort dingen. Ze zijn eerlijk, redelijk betrouwbaar (behalve ’s maandags….), maar de hoofdreden dat we dit doen is dat ze bereid zijn om te werken, en erg goed zijn (niet snel, maar wel goed!) met de schop, en dat komt ons goed van pas. Hun eerste karwei wordt het fatsoeneren van de ingang. Daar moet nog behoorlijk wat grond schoongemaakt en geëgaliseerd worden, om de entree tot Mallowdeen Gardens netjes en verzorgd te maken. We hebben afgelopen week iemand in de arm genomen om voor ons de benodigde borden/belettering te ontwerpen die aan moeten geven bij de ingang wie wij zijn en wat wij doen.

Maar de afgelopen week heeft toch wederom voornamelijk in het teken gestaan van de olijvenboompjes. Maandagavond vertrok Marinus weer terug naar Nederland. In ruim één week tijd heeft hij ons een schat aan inzicht/informatie gegeven betreffende het stekken. Waarvoor nogmaals onze dank. Als dit projekt slaagt dan weten wij al naar wie de nieuwe boomgaard vernoemd gaat worden!

Woensdag arriveerde de tweede zending stekmedium (het spul waar je stekjes in plant). Wij zetten de stekken niet in potgrond of zoiets, maar gebruiken perliet (perlite). Perliet is een vulkanisch glas wat onder hoge temperatuur wordt verhit. Het product bevat water, wat onder invloed van de hoge temperatuur sterk uitzet. Hierdoor ontstaan vele kleine kanaaltjes in de perliet. De kleine korrels zijn zeer poreus en luchtig. Ziet eruit als een voelt aan als piepschuim. Dat spul wordt op aanwijzing van Marinus bevochtigd en moet ervoor zorgen dat de stekken altijd vocht aankunnen, maar niet te nat worden. Donderdag zijn we ook weer olijventakken gaan snijden bij onze Belgische buren van Olive Garden en hebben deze verwerkt tot stekjes, die gedurende de nacht in een hormoonvloeistof staan.
Dan worden de stekjes in de met perliet gevulde stektrays (zes plastic potjes aan elkaar) gestoken en in de stektunnel geplaatst. Vrijdag en zaterdag idem dito. En vandaag zijn de laatste stekken in de tunnel geplaatst. De telling staakte bij 1700 stekken: de tunnel was vol (en het mes was bot, de pleisters waren op, enz. enz.). Grofweg heb je 650 bomen nodig per hectare olijvenboomgaard, en het stuk grond wat wij voor ogen hebben is ergens tussen de 1 en 1 ½ hectare groot. Dus als de helft aanslaat, dan zijn wij allang gelukkig! Maar we blijven voorzichtig, er kan nog van alles mis gaan.


Stektunnel

Het is de bedoeling dat de stekken zo’n 8 tot 12 weken in de stektunnel blijven om wortels te vormen. Daarna gaan ze naar buiten, in de schaduw. Bij jong schot van ongeveer 1 ½ cm worden ze opgepot en daarna verder afgehard onder schaduwdoek. In september/oktober zouden ze de volle grond in moeten. Maar we blijven voorzichtig, we rekenen ons nog niet rijk. We doen dit voor de allereerste keer, en er kan nog van alles mis gaan. Om maar een voorbeeld te noemen: we openden de stektunnel afgelopen week om er nieuwe stekken bij te zetten. Het eerste wat ik aantrof was een dikke pad die een paar stekken uit het potje gegooid had en er zelf lekker lag te liggen. De volgende dag doken onze katten de stektunnel in en liepen pardoes een aantal stekken om. Dat is nu overigens afgelopen, ik heb ze een waterbehandeling gegeven en nu weten ze dat ze daar niet meer mogen komen. Maar de grootste uitdaging blijft de temperatuur. De temperatuur in de kweektunnel zou tussen de 20 en 25 graden moeten blijven. In de grote tunnel varieert de temperatuur tussen 40+ (overdag) en 10 (’s nachts). Minimaal elk uur moeten we gaan kijken of we bij moeten sturen middels nevelen en/of beluchten. De komende maanden zullen Rita en ik niet samen weg kunnen, dit soort delicate aangelegenheden kunnen wij (nog) niet aan ons personeel overlaten.

Maar ondertussen gaan er een aantal andere dingen gewoon door, zoals de nieuwbouw, om maar eens iets te noemen. Inmiddels is van buiten alles geschilderd.


Pas geverfd

Binnen in de huisjes is men bezig met de keukentjes en kleerkast.


Timmerwerk

E.e.a. is inmiddels zo ver gevorderd dat wij ons de komende week bezig gaan houden met de aankoop van: linnengoed, lampen, koelkasten, kookplaten, kachels, tafels, vloerkleden en dergelijke. Niet dat we verwachten dat we volgende week volop aan de gang kunnen: daarvoor zijn hier de werkweken te kort. Zuid Afrika kent een abnormaal hoog aantal feestdagen, en het lijkt wel of het elke week prijs is! Vorige week Tweede Paasdag, volgende week donderdag is ‘vryheidsdag’, de maandag daaropvolgend (1 mei) ‘werkersdag’, en ga zo maar door. Nogal een verschil voor iemand die in loondienst werkt, of een kleine zelfstandige als wij, die de zaak nu onderhand wel eens afgewerkt wil zien!

Tenslotte nog wat interessante (vind ik) gegevens over het gebied waarin wij wonen. Demografische gegevens die ik tegenkwam over de Breërivier/Wynland Municipaliteit, welke de dorpen Ashton, Bonnievale, McGregor, Montagu en Robertson omvat, alsmede de omliggende landelijke gebieden, waaronder Klaas Voogds, waar wij verblijven.

1. Etnische groepen

a. Kleurling 57.730
b. Zwart 11.829
c. Blank 11.655
d. Aziatisch 57

Totaal 81.271

2. Talen
a. Afrikaans 85%
b. Xhosa 12%
c. Engels 2%
d. Overigen 1%

Deze gegevens zijn afkomstig van de laatst gehouden census in 2001.

Geen opmerkingen: