zondag, april 16, 2006

Vrolijk Pasen

Allereerst iedereen een vrolijke Pasen toegewenst vanuit Zuid Afrika, waar Pasen nog uitbundig gevierd wordt. Dat geldt overigens niet voor ons, wij zijn kapot en houden behoorlijk ons gemak.

De week heeft helemaal in het teken gestaan van olijvenbomen. Op aanwijzing / met behulp van Marinus zijn we begonnen met het aanbrengen van wijzigingen/verbeteringen aan de kweektunnel.



Marinus in gevecht met schaduwdoek.

Voor het succesvol vermeerderen van olijven moet de temperatuur in de tunnel gedurende een week of 12 tussen de 20 en 25 graden blijven. Marinus heeft een koelingssysteem uitgedokterd wat gebaseerd is op schaduw en circulatie van nevel in de tunnel.


Wijzigingen in het besproeiingssysteem.

Dus ook moest er druk gesleuteld worden aan sproeiers. Verder hebben we in de kweektunnel een kleinere stektunnel gebouwd, waarin een kleine 2000 stekjes zouden moeten kunnen.

Rita en Marinus zijn 2 dagen op pad geweest om hier in de buurt het nodige stekmateriaal uit bomen te knippen, en ’s avonds werden de stekken gemaakt. Dat gebeurt met behulp van een vlijmscherp mes, en zowel Rita als ik lopen nu rond met een pleister om de duim.


Stekjes maken.

Vrijdag waren we zover dat de stekjes in de bakjes gestoken konden worden, om vervolgens in de kleine stektunnel te verdwijnen.


Stekjes steken…


...en vervolgens de stektunnel in.

Zo hebben met gezamenlijke inspanning een kleine 1000 stekjes geplant. En nu zijn we bekaf en rusten uit. Want Marinus begint morgen weer aan de lange terugreis naar Nederland, en Rita en ik willen de komende week (o.a.) nóg eens een kleine 1000 stekjes maken.

Wij houden ons wel bezig…

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha, geweldig waar jullie mee bezig zijn.
Wij kopen de olijven gewoon in de winkel, misschien komen die over een paar jaar wel van mallowdeen Garden.
Als je nog plukkers nodig hebt, zeg je het maar, weckflessen hebben we ook nog wel.
Doei Angela.

Anoniem zei

Beste Rita en Wim,
Als goede vriend van Huib, heb ik jullie doen en laten via jullie geweldige weblog kunnen volgen.
Vooral de artikelen uit de Z-Afrikaanse kranten over de Nederlandse toestanden zijn erg verhelderend. Het geeft een duidelijke kijk, hoe men tegen onze problemen aankijkt.
Van Huib heb ik inmiddels gehoord hoe hij bij jullie genoten heeft.
Ik wens jullie veel succes met het stekken en straks met de aanplant van de olijven.
Hartelijke groet,
Ad Rooijmans