zondag, augustus 06, 2006

Méér regen en allerlei ander ongerief

Ik had me er al helemaal op ingesteld om een smakelijk verhaal in elkaar te draaien over hoe verschrikkelijk het hier weer geregend heeft. Maar we hebben inmiddels vernomen dat Europa ook meer dan redelijk bedeeld is geweest, de afgelopen week. Dus zal ik het hierover kort houden: Wéér een paar dagen aanhoudende regens gehad. Ditmaal 65 mm, samen met de 34 mm van vorig weekend is dat een kleine 100 mm in een tijdsbestek van een dag of tien. Afgezet tegen een gemiddelde regenval van ergens tussen de 200 tot 400 mm per jaar was dit erg veel. We zitten op dit moment nog steeds met een wateroverlast, water uit de bergen zoekt overal een weg naar beneden, ook via onze paden. En voor de tweede keer dit jaar hadden we weer sneeuw op de bergen.


Wéér sneeuw!

Maandag zijn we samen met het personeel de tunnel in geggaan om alle stekken te inspecteren. Diegenen die wortels hadden, zijn opgepot. Stekken die aanstalten leken te maken om te gaan wortelen, zijn weer teruggezet in de stektrays, en de rest is weggegooid. Voor de statistici: 187 stekken hadden wortels en zijn opgepot, 756 zijn teruggezet voor een herkansing, en 757 zijn weggegooid. Verder hebben we nog een heleboel gezaaid in de tunnel: grote aantallen zonnebloemen en afrikaantjes, en alle zaadjes die we mochten ontvangen van Monique en Maria. Zo houden wij onszelf en ons personeel bezig als het regent.

Vanaf woensdag klaarde het weer op en donderdag konden we vóór bij de ingang aan de gang om daar een border tussen de weg en de muur schoon te maken en aan te planten.


Ingang (1)

Van de beplanting is nog niet veel te zien op de foto’s, maar er staan 100 SELAGO corymbosa met een stuk of 6 rieten als solitair ertussen.


Ingang (2)

Morgen moeten we hier nog de besproeiing aanleggen


Ingang (3)

Maar eigenlijk stond de week in het teken van een aantal onverwacht optredende mankementen:
  • De vierwielaandrijving van de tractor is kapot, waardoor hij, zeker nu in de natte klei, niet meer inzetbaar geweest. Dit gebeurde gelukkig juist vóór de garantietermijn verstreek, en ik ben gisteren druk doende geweest om de hele vooras eronderuit te halen. Een nieuwe wordt opgestuurd vanuit de importeur in Johannesburg. Er hangt dus weer een nieuwe pet aan de kapstok.
  • Op een gegeven moment zaten we zonder heet water. Wij hebben hier electrische boilers, dus eerst de electriciteit gecontroleerd, maar die was in orde. Het verwarmingselement bleek de boosdoener, en moest vervangen worden. Gelukkig hadden we een reserve element liggen, want die elementen hebben maar een beperkte levensduur en we hebben inmiddels tóch een stuk of vijf boilers zo links en rechts. Dit soort klusjes moet je hier allemaal zelf doen, en al doende leert men. Een loodgieterspet had ik al.
  • De afvoer van de keuken zat verstopt. Gelukkig had ons personeel vaker met dit soort problemen van doen gehad, want met behulp van een stuk ijzerdraad was het euvel al weer snel verholpen.

Verder zijn we erachter gekomen dat we onvoldoende electriciteit hebben. We hadden al ondervonden dat bij gebruik van (te) veel electrische apparaten er nog wel eens een aardlekschakelaar afschakelde. Ik ben een beetje aan het rekenen gegaan, met als resultaat dat we een groot tekort hebben. Voor de techneuten: wij krijgen electriciteit rechtstreeks vanaf een 10 kVA transformator die vlak bij ons huis boven in een paal hangt. Mijn berekening kwam uit op een totale behoefte van 69 kVA (37 voor het hoofdgebouw, 32 voor de gastenverblijven) als alles tegelijkertijd aan zou staan. Er moet dus een zwaardere transformator komen, en een prijsopgave hebben we al. Werden we ook al niet vrolijker van...

Maar och, het is weekend, en de zon schijnt!


Zondagmiddag

Volgende week vrijdag komen Astrid, Jan en Floris met hun twee honden een weekend logeren. Astrid gaat dan foto’s maken van de gastenverblijven, voor de website en brochures. Fotograferen is haar hobby en we zijn er zeker van dat er mooie plaatjes gemaakt gaan worden. Hier vast een tweetal opnames die ze bij één van hun eerdere bezoeken maakte:


Mallowdeen Gardens Lavendel


Mallowdeen Gardens Tuinset

1 opmerking:

Anouk, Indy en Maya zei

Lieve Rita, Wim, poes en hund,
Wat een prachtige plaatjes!! Paradijsje hoor......we houden jullie graag in de gaten.
Liefs Anouk, Ben en onze kleine meid xx