zondag, september 24, 2006

Gezinsuitbreiding!

De winter heeft nu toch wel definitief het veld moeten ruimen, we hebben al de hele week mooi weer gehad, en dit weekend is het helemaal super. Temperatuur zo rond de 25 graden, geen wolkje aan de lucht, en geen zuchtje wind. En dan ook nog een lang weekend, want morgen is het hier een nationale feestdag. Wij klagen dus niet.

We zijn de hele week lekker buiten bezig geweest. Rita is de hele week samen met de tuinmannen de olijvenlaan aan het snoeien geweest, en die ziet er weer puik uit.


Snoeien

Donderdag kwam er een drainage deskundige van het Ministerie van Landbouw, op voorstel van de slotengraver die we in de arm genomen hebben. Hij zou aangeven waar we het beste drainage kanalen konden graven. Dit soort adviezen zijn hier gratis, en de mensen zijn deskundig. De persoon die hier kwam, een jonge vent nog, had ook in Wageningen gestudeerd. Wij hebben hem verteld wat ons waterprobleem was, en hij nam de hele situatie op zijn gemak op. Zijn conclusie was dat niet wij, maar onze buurman een probleem heeft. De dam van de buurman veroorzaakt duidelijk de wateroverlast, en het is hier wettelijk geregeld dat hij maatregelen moet nemen om die overlast op te heffen. En die maatregelen zouden in dit geval niet erg ingrijpend hoeven te zijn: Er ligt al een twee meter diep drainage kanaal rond de dam, alleen werkt het niet meer, het zit op verschillende plaatsen verstopt. Als dat kanaal naar behoren zou werken, zouden wij verlost moeten zijn van onze problemen. Voor ons was dit goed nieuws, wij moesten alleen maar de buurman zo ver zien te krijgen dat hij die kanalen zou laten ontstoppen. Voor de slotengraver was het minder goed nieuws, hij was hier met een man of 5 personeel en een hele berg palen die aan zouden moeten gaan geven waar er gegraven moest worden. Hij kon de palen op de auto laten liggen, want voorlopig wordt er niet gegraven! Gelijk maar de buurman aangesproken, en toen bleek dat er inmiddels al begonnen was met het open maken van de drainage kanalen. Die bleken her en der vol met wortels te zitten, maar ze hebben hier goed gereedschap om ze weer open te maken. Vrijdag was de klus geklaard en nu moeten we maar eens rustig afwachten wat het grondwater gaat doen.

En dan was er gezinsuitbreiding: al een paar weken lang liep hier een zwart-bruin katje rond. Duidelijk een huiskat, heel aanhankelijk en absoluut niet bang voor honden. We hadden in de buurt al eens rondgevraagd of er iemand een poes kwijt was, maar niemand kende haar. In eerste instantie lieten we haar niet binnen en gaven haar geen eten. Dat heeft zo een paar weken geduurd, en ze sliep in de garage, waar ze dag en nacht binnen en buiten kon door een raam waar geen glas in zit. Maar uiteindelijk hebben we afgelopen dinsdag toch besloten om ze binnen te laten en eten te geven.


En we noemen haar Nicky

De honden hebben haar al helemaal geaccepteerd, bij Cheeky ligt de zaak even anders. Die kijkt letterlijk en figuurlijk de kat uit de boom. We denken dat het allemaal wel goed komt. Overigens was er een paar weken geleden ook gezinsuitbreiding bij Rita’s petekind. Afgelopen maandag heeft oud-tante Rita de vingertjes en teentjes van de baby kunnen tellen via een Skype-webcam verbinding (mede mogelijk gemaakt door de overgrootmoeder van de baby). Volgens de "kenners" is het de mooiste baby van de hele wereld!

Met het veranderen van de seizoenen lijkt nu ook ons leven te gaan veranderen. Ik vertelde al eerder dat we hier momenteel mooi weer en een lang weekend hebben. En we hebben ook vakantieaccommodatie. En dan kan het zomaar gebeuren dat je ook nog gasten krijgt! Zo ook dit weekend, en we zijn er inmiddels achter dat de dagindeling er dan toch behoorlijk anders uit gaat zien. Momenteel hebben we gasten die vrijdag arriveerden en morgen (maandag) weer vertrekken. Dus zaterdagmorgen op tijd uit de veren om de voorbereidingen voor het ontbijt te regelen. Nu is het wel zo dat we zelf tijd nemen voor ons ontbijt samen vóór we ons om de gasten gaan bekommeren. In de praktijk komt het er op neer dat de wekker afloopt twee uur voor de tijd waarop de gasten willen ontbijten. Dan hebben we één uur om zelf op ons gemak “mens” te worden, en één uur om het te serveren ontbijt voor te bereiden.


Rita in haar element

Die voorbereidingen doen we samen. Zo mogenlijk wordt er ‘s morgens nog vers fruit geplukt (momenteel hebben we veel passievruchten) en proberen de gasten elke morgen iets anders voor te zetten. Elke morgen gebakken eieren met bacon is hier zo’n beetje de standaard, maar Rita denkt daar anders over. Zaterdagmorgen kregen onze gasten een flensje gevuld met mandarijntjes, banaan en pasievrucht. Verder was daar een tweetal vleessoorten, een tweetal kaassoorten (we hebben hier in de buurt een kaasboerderij gevonden die verschrikkelijk lekkere oude kaas verkoopt) en verschillende soorten brood(jes). Uiteraard aangevuld met een selectie van cereals en yoghurts


Ontbijttafel binnen

Zaterdag morgen was het nog te fris, dus speelde het ontbijtgebeuren zich binnen af. Overigens druk ik (Wim) ‘s morgens mijn snor meestal na de begroeting van de gasten, want er moet nog vanalles gebeuren: de tunnel, het zembad, waterfilters schoonmaken, enz. Na het ontbijt ruimt Rita alles op in de keuken, en tegen die tijd zijn de gasten meestal vertrokken. Dan gaan we het gastenverblijf opruimen/schoonmaken. Dat houdt in:

  • Afwas: meestal maar een paar glazen en bordjes;
  • Handdoeken verversen
  • Bed opmaken
  • Stofzuigen (indien nodig)

‘s Middags wordt de was gedaan, en tegen dat het donker wordt plaatsen we op een aantal strategische plekken (trappen!) olielampen. En dan worden de gastenverblijven “nachtklaar”gemaakt (bed open slaan, bedlampjes aan, etc). Moraal van het verhaal: wij krijgen het druk, waarschijnlijk met name in de weekends!


Onze gasten (gisteren, vandaag en morgen)

Maar om telkens weer andere mensen te ontmoeten is gewoon heel leuk. Zeker mensen die even weg willen uit de dagelijkse stress van hun baan/omgeving. Wij kennen dat.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat leuk dat jullie onze poes Nick vernoemd hebben in Zuid Afrika !!!

groetjes
Henny en Ger