zondag, september 03, 2006

Wij worstelen en denken boven te komen

Gelukkig is het bijna de hele week droog gebleven. Rond het huis was het water vrij snel weggetrokken, wel ontdekten we dat één van de vier oude wijnkelders onder de garage helemaal volgelopen was. Die is al weer leeggepompt, alleen moeten we nog uitvinden waar het water binnengekomen is. De dam van de buurman loopt nog steeds over, maar de hoeveelheid water wordt nu dagelijks minder.

Met de situatie bij het woonhuis goed onder controle zijn we bij de gastenverblijven gaan kijken. Het zag er niet rooskleurig uit, allebei de gastenhuisjes stonden met hun fundering onder water, overal was grond verzakt, en het grondwater wilde maar niet wegtrekken. Met man en macht zijn we een bezinkput gaan graven tussen beide huisjes in, om te proberen via sloten het water bij de huisjes weg te krijgen.


sloten (1)

Dwars door pas aangelegde tuinen werd de zaak weer opengegooid in een poging om al dat water bij de fundering weg te houden.


sloten (2)

En een keer of drie per dag de zinkput leegpompen. Op dit moment zijn we zover dat het nog maar ééns per dag hoeft.

Pas afgelopen woensdag was het mogenlijk om bij de septische tank (de beerput) van de gastenverblijven te komen. We hadden al gezien dat de grond erom heen behoorlijk verzakt was, en ontdekten dat de tank zelf helemaal volgelopen was met water. En ook hier weer werd de pomp ingezet, maar door de hoge grondwaterstand loopt hij steeds weer vol. Tot op de dag van vandaag moeten we hem dagelijks leegpompen.


pompen bij de septische tank

Maar ondertussen, door schade en schande wijs geworden, weten we wel waar we onze zwakke plekken hebben ten opzichte van overvloedige regenval. Er is een soort van nieuw Deltaplan ontwikkeld voor Mallowdeen Gardens, en we zijn al een heel eind op weg met de uitvoering. We zijn begonnen vóór aan de weg met het opwerpen van een wal om te voorkomen dat water vanaf de weg op onze inrit terecht komt. Dan is er over de gehele lengte van de inrit een geul gemaakt die het water van de hoger gelegen abrikozenplantage van de buren in goede banen moet leiden.


sloot oprit

Om wateroverlast bij de gastenverblijven in de toekomst te voorkomen, zullen er nog honderden meters diepe sloten gegraven moeten worden. We staan voor de keuze of we dit door ons personeel laten doen, of dat we een graafmachine inhuren. De standaard Zuid Afrikaanse oplossing voor dit probleem is: niks doen. De laatste keer dat het hier zó geregend heeft is 1981, dus de kans dat we dit nog eens meemaken is klein. Maar wij Nederlanders zitten blijkbaar toch iets anders in elkaar. Wij willen dit nooit meer meemaken, en nemen maatregelen. Overigens is een graafmachine momenteel geen optie: enerzijds omdat ze allemaal besproken zijn, anderzijds omdat ze hier momenteel niet op het drassige land kunnen.

Rita had problemen van een heel andere aard. Juist vóór de regens kwamen hadden we alle gastenverblijven bezet, en er zij zat met met een was van hier tot ginder. Die in eerste instantie met geen mogelijkheid droog te krijgen was. Het is nu al een aantal dagen droog gebleven, dus de achterstand is inmiddels ingehaald. Maar we zijn er inmiddels wel achtergekomen dat er een grotere wasmaschine en een wasdroger zullen moeten komen. We hebben een aanvraag binnen gekregen voor al onze accommodatie, afgelopen weekend. Hebben we af moeten wijzen, niet alleen omdat ons hoofd er niet toe stond, maar ook vanwege de wateroverlast. Als er iemand baalde, de afgelopen week, dan was het Rita. Ik kon mijn frustraties behoorlijk uitleven bij de diverse graafwerkzaamheden, waarbij ik het zelfs gepresteerd heb om ons vader zijn steekschop kapot te steken op klippen.

Gelukkig zijn we nu zover dat we stil aan weer een beetje opbouwend te werk kunnen gaan. Zo heb ik afgelopen week een z.g. chlorinator geïnstallerd bij ons zwembad. We wisten al dat het onderhoud van een zwembad nogal wat arbeid en chemicaliën kost. We hebben geopteerd voor een oplossing die enerzijds milieuvriendelijk is en anderzijds kostenbesparend is op de lange termijn. Ik ga er geen lang verhaal over maken, maar wij hebben een apparaat wat zelf chloor aanmaakt van zwembadwater wat zout bevat.


chlorinator

Gisteren hebben we (volgens de gebruiksaanwijzing) 500 kg zout in ons zwembad (+/- 90.000 liter) opgelost, en het lijkt te werken. Kosten van het zout: +/- 5 Euro per honderd kilo, ik snap eigenlijk niet waarom heel Europa dit soort dingen niet gebruikt. Milieuvriendelijk, kostenbesparend, en vorstbestendigheid zijn eigenschappen die de Europeesche zwembadbezitter toch wel zouden moeten aanspreken.

Wij gaan de korte broeken uit de kast halen, want volgens de weervoorspellers gaat het hier vanaf morgen 25 graden of meer worden!

Geen opmerkingen: