zondag, mei 20, 2007

Geen gasten en hondenweer!

Eigenlijk zijn de maanden April en Mei tot op heden qua weer erg aangenaam geweest. ‘s Morgens en ‘s avonds een beetje kil, maar overdag heerlijk rustig en zonnig, met temperaturen rond de 25 graden. Deze maand hebben we twee keer het ontbijt binnen geserveerd, en dat had alles te maken met het feit dat deze gasten ‘vroeg’ (08:30) wilden ontbijten. Afgelopen weekend hadden we ook gasten die pas om 10:00 wilden ontbijten, en toen kon dat nog gewoon buiten.
Nu niet meer: sinds gisteren is het weer behoorlijk omgeslagen en na een nacht van regen is het nu zeer wisselvallig, met een temperatuur die vandaag niet hoger als een graad of 12/13 is gkomen. Vannacht en vanmorgen is er zo’n 45 mm regen gevallen, en de komende 24 uur wordt er nog meer neerslag voorspeld. De middagtemperatuur morgen zou zo rond de 6 graden liggen, maar we zijn voorbereid. Lekkages hebben we niet of nauwelijks, en we hebben afgelopen week verwarming aangebracht in de keuken, TV-kamer en slaapkamer. Dat klinkt behaaglijker als het is: het zijn verwarmingselementen die de grootste koude zouden moeten wegnemen. De manier waarop hier gebouwd wordt (‘werd’ in ons geval) laat het niet toe om een huis zodanig te verwarmen dat je met een thermostaat simpelweg de gewenste temperatuur instelt. Wij gaan gewoon wat meer kleren aantrekken, TV-kijken vanonder een deken, en vanaf vandaag houden wij de achterdeur dicht. Dus eigenlijk komt het er op neer dat de korte broeken (die ik de hele week nog gedragen heb) nu de kast in gaan, om ergens in September weer tevoorschijn te komen. Onze winter hier is maar kort, en op dit moment hebben we al bijna 1/3 van de te verwachten neerslag gehad. Die winter komen we dus wel weer door, maar het blijft natuurlijk elk jaar wennen dat je een paar maanden in een omgeving bent waar het koud is.
Afgelopen week zijn we druk geweest met een aantal zaken die enerzijds te maken hebben met groot onderhoud, en anderzijds met nieuwe ontwikkeling. Om met groot onderhoud te beginnen, buiten hebben we de lavendel bijna tot op de grond toe afgeknipt. Kruiwagens vol lavendelbloemen heeft Rita de afgelopen week uitgedeeld over onze buren. Dan zijn alle olijven geplukt. Ik meldde al eerder dat we een goeie olijven-oogst hadden. Onze buren weten daar inmiddels alles van. Iedereen kwam plukken, en inmiddels zijn alle olijven eraf.
Dan willen we beginnen met de aanplant van de olijvenbomen. Het land is inmiddels geploegd, door onze buurman Anton. Op zijn advies laten we het land zo nog even liggen, tot er regen overheen is geweest (wat inmiddels dus al gebeurt is), en dan ploegt hij nog een keer.

Anderhalve dag is zijn tractor + bestuurder hier bezig geweest om het 1 meter hoge onkruid kort te maken. Hij wilde er niets voor hebben. Hij heeft er flink wat kilo’s olijven voor gekregen. Verre vrienden zijn waardevol, maar goede buren ook!



Hier is de schotelploeg druk in de weer, op de achtergrond is ons personeel bergen onkruid aan het opstoken. Het hele proces bestaat dus uit twee fasen: eerst wordt het land ondiep geploegd met als hoofddoel om het meterhoge dode onkruid kort te maken, en vervolgens wordt dat dode onkruid in de toplaag geploegd, als eens soort van compost. Zo ziet het land eruit na de eerste ploeg-gang:



Onze vrije dag viel deze week weer op donderdag, en we hadden besloten om het nuttige met het aangename te verenigen. Allereerst zouden we naar Ashton gaan, om een Zuid Afrikaans rijbewijs te krijgen. We hebben namelijk vorige week ons Zuid Afrikaans identiteitsbewijs gekregen, en op basis daarvan, tezamen met een geldig Nederlands rijbewijs, zouden we een Zuid Afrikaans rijbewijs moeten krijgen. Jammer dan, maar die vlieger ging niet op. We moesten ook nog een echtheidsverklaring van ons rijbewijs overleggen, afgegeven door de Nederlandse ambassadeur. Contact opgenomen met de Nederlandse ambassade, en die blijken zo’n verschrikkelijk klantvriendelijk call-centre opgezet te hebben wat je uren aan het lijntje houdt met allerlei in mijn geval niet ter zake doende informatie, en met geen mogelijkheid om een levend persoon aan de lijn te krijgen om een vraag te stellen. Uiteindelijk maar het internet op gegaan, en jawel, daar was informatie over het Nederlandse rijbewijs in het buitenland: Voor een echtheidsverklaring moeten we naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam, vervolgens voor legalisatie naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en als klap op de vuurpijl dient apostille (geen idee waar ze het over hebben) aangevraagd te worden bij het Paleis van Justitie in Den Haag. Maak je geen zorgen, wij houden de ambtenaren wel aan de gang!
We reden verder naar Montagu, daar is een leverancier van linnengoed waar we veel over gehoord hebben. Ook maken ze van die zakjes om kruiden als lavendel in te doen, en daar waren we eigenlijk naar op zoek. Helaas, die waren gesloten. Zo kwamen we erachter dat hoewel Hemelvaartsdag hier geen officiele feestdag is, er toch een aantal zaken gesloten waren. Daarna gingen we op bezoek bij een olijvenboerderij, hier niet al te ver vandaan. Ook die bleken eigenlijk gesloten, maar we hebben toch een rondleiding gekregen hoe daar per jaar zo’n 60 ton olijfolie wordt geproduceerd. Morgen gaan we weer terug, om met de eigenaar te praten hoe we onze olijven moeten planten. Dit met het oog op de mogelijkheid dat zij (over een jaar of 5!) bij ons de olijven komen oogsten.
Verder krijgen we als het goed is de komende week een paar zwembadspecialisten over de vloer. Deze winter moet er namelijk nogal wat gebeuren aan het zwembad:
  1. De glas-fiber laag vertoont zo links en rechts wat problemen en zal een paar nieuwe lagen moeten krijgen;
  2. De rand van bakstenen moet helemaal vervangen worden. De bakstenen blijken van slechte kwaliteit en vallen gewoon uit elkaar.
  3. Ook het betonnen plaveisel rond het zwembad blijkt van slechte kwaliteit. Het begint helemaal te schilferen, met als gevolg een hoop rommel in het zwembad. Hier moet iets nieuws voor verzonnen worden.
  4. Ik geloof dat ik het al eerder verteld heb, maar mijn genieuze ontwerp van zwembadverwarming blijkt in de praktijk iets minder genieus te zijn, oftewel het werkt helemaal niet. Dus moet er een kompleet nieuwe zwembadverwarming komen.

Wij komen de week wel weer door!

Geen opmerkingen: