maandag, mei 28, 2007

Waar blijven de wintersporters?

Afgelopen weekend hadden we dus te maken met zo’n berucht koufront, wat hier in de winter zo nu en dan langskomt. Van zondag op maandag nog eens een millimeter of 15 regen gehad, wat het totaal voor het weekend op 60 mm bracht. Maar op maandagmorgen kwam de zon weer voorzichtig te voorschijn. En een paar uren later werden we getrakteerd op schitterende beelden van de besneeuwde Langebergen achter ons.

We waren toevallig samen in Robertson boodschappen aan het doen, toen de zon doorbrak, en voor diegenen die hier een beetje bekend zijn, deze foto is genomen recht voor Pick ’n Pay, zeg maar onze Albert Heijn, midden in Robertson.

Ook thuisgekomen zag alles na twee dagen regen en zware bewolking er ineens weer heel anders uit.


Onze Après-ski Hut

Vanaf dinsdag hebben we lekker rustig winterweer gehad, de hele dag zon, overdag ruim 20 graden, en ’s nachts koud, zo tussen de 0 en 5 graden. Inmiddels zijn de nachttemperaturen zodanig dat de houtkachel al weer een paar dagen rust heeft.

Dan hebben we hier een foto van onze voordeur.
Rita’s collectie van orchideeën begint weer te bloeien, en dat is altijd een prachtig gezicht, maar daar gaat het even niet om. De afgelopen weken hebben we onder (en op) de lamp regelmatig nogal wat vervuiling aangetroffen. Nu weten we wie de dader is: bijna elke avond zit op die bewuste lamp een uil! Vanuit onze slaapkamerdeur (naar de stoep) kunnen we hem mooi in de gaten houden.

Verder zijn we voornamelijk bezig met groot onderhoud. De Grote Watersnood van vorig jaar heeft best wel wat gevolgen gehad, en afgelopen week hebben we in huis (hopelijk) de laatste reparaties uitgevoerd. In de TV-kamer was een paar vierkante meter stucwerk losgekomen vanwege het vocht.
Dat heb ik helemaal weggehaald, waarbij een gedeelte van de boekenkast gesloopt moest worden. Die muur is inmiddels helemaal droog, ondanks de forse regens die we afgelopen weekend gehad hebben. Het lijkt erop dat we ons vochtprobleem onder controle hebben. De hele zaak is weer gerepareerd en geschilderd.

Inmiddels zijn er ook een tweetal zwembadfirma’s over de vloer geweest, en nu weten we het zeker: we hebben dikke problemen met het zwembad. Eerste indicaties van reparatiekosten zijn van dien aard dat we het duurste deel van de reparatie een jaar uit proberen te stellen. We hebben het dan over de glasvezel bekleding, die helemaal opnieuw gedaan moet worden. Wat we wél willen doen deze winter is de gehele bestrating rond het zwembad laten vernieuwen.

Op deze foto is te zien hoe de bakstenen en beton compleet aan het verkruimelen zijn. Hier zijn ongeschikte materialen gebruikt, die niet bestand zijn tegen de combinatie van meedogenloze zon en zwembadchemicaliën. Een foutje wat we de aannemer aan mogen rekenen. Helaas werkt het hier niet zo.

Afgelopen donderdag zijn we er een dag op uitgetrokken om een tweetal kwekerijen te bezoeken. De eerste was de Tulbagh Bosbou Kwekerij, uiteraard in Tulbagh, een kleine 2 uur rijden hier vandaan. Er ging een wereld voor ons open, zo’n grote kwekerij hadden wij hier in Zuid Afrika nog niet gezien.
Het assortiment was gigantisch, en we liepen daar bijna kwijlend rond. Ze hadden daar bijvoorbeeld een aantal bomen die we in Nederland in onze tuin hadden, maar die we hier nog nooit tegen gekomen waren. Dingen als een amberboom, een gouden regen, ginkgo, platanen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben een verlanglijstje opgesteld, en eerdaags gaat één van ons terug met het bakkie om daar onze slag te slaan. Een half uurtje verder van huis, in Porterville, hebben we een kwekerij bezocht die o.a. olijvenbomen kweekt. De reden dat we daar terecht kwamen heeft te maken met het feit dat we serieus bezig zijn met onze olijvenboomgaard. We hebben de afgelopen weken met een aantal mensen gesproken over het uitbesteden van de oogst van die olijven. Het is ons nu ook duidelijk dat zoiets gaat werken wat betreft olieolijven. Ter verduidelijking: olijven zijn ruwweg te verdelen in twee klassen: tafelolijven en olieolijven, olijven die geperst worden voor olijfolie. De olijven die wij hebben zijn voornamelijk tafelolijven (voor de kenners: Mission en Manzanilla). Zij brengen per kilo verreweg het meeste op, maar het oogsten is zeer arbeidsintensief. Ze moeten geplukt worden als ze rijp zijn, en ze zijn niet allemaal tegelijkertijd rijp. Elke boom moet meerdere malen geoogst worden. Om een lang verhaal kort te houden, het komt erop neer dat als je tafelolijven hebt, dan moet je ze zelf oogsten. We hebben besloten om de helft van onze olijvenboomgaard te vullen met olieolijven. Die worden namelijk wel op contract (lees: machinaal) geoogst, en we hebben 350 Frantoio boompjes besteld.

Deze week gaan we grondonderzoek doen, in de praktijk betekent dat dat we een aantal gaten gaan graven en grondmonsters nemen. Afhankelijk van de uitslag worden er de nodige toevoegingen over het land uitgespreid, en dan volgt een tweede keer ploegen.
De volgende stap is de besproeiing. We wachten nog op het finale plan, maar weten inmiddels dat er sleuven gegraven moeten worden. We hebben nog geen idee of dat machinaal of met de hand gaat gebeuren. En dan gaan we bomen planten, iets waar we erg naar uitkijken, maar toch ook een beetje naar opzien. Het aanplanten en irrigeren van een boomgaard van zo’n 1,5 hectare met daarin zo’n 700 bomen is toch iets anders als het inrichten van onze destijds redelijk ruim bemeten achtertuin in Nederland.

Het komende weekend gaan we records breken. Dan hebben we in Robertson het Wacky Wine Weekend, een jaarlijks wijnfeest wat erg veel mensen hier naartoe lokt. Ons totale aanbod aan accommodatie voor dit weekeinde was ruim een half jaar geleden al geboekt door een 3-tal bevriende echtparen. In januari kwam het verzoek of er nog een 4e stel bij kon. Die wilden zelf een luchtbedje meebrengen, en sliepen dan wel bij anderen op de kamer. En wilden graag het normale tarief betalen. We hebben ze laten weten dat ze de luchtbedjes thuis kunnen laten. We gaan namelijk in het woonstel twee extra bedden plaatsen. Dus hebben we het komende weekend 8 gasten, die allemaal zaterdag- en zondagmorgen moeten ontbijten.

Geen opmerkingen: