zondag, juni 03, 2007

We hebben de zaak dicht gegooid voor een paar weken.

Want het Wacky Wine Weekend is voorbij en we verwachten geen gasten vóór 21 juni aanstaande. En er wordt voor de komende dagen zwaar weer verspeld, dus hebben we inmiddels alle parasols, ligstoelen en –bedden in veiligheid gebracht. En misschien beginnen we wel met het opnieuw leggen van de bestrating rond het zwembad.
Dat heeft te maken met het feit dat het planten van de olijvenboompjes uit gaat lopen. Afgelopen vrijdag zijn er grondmonsters genomen, die gaan morgen naar het laboratorium, en het duurt een dag of 10 voordat we uitslagen mogen verwachten. Op basis van die uitslagen moeten er al of niet toevoegingen aangebracht en ingeploegd. Het komt er op neer dat we nog minstens twee tot drie weken moeten wachten voor we aan de gang kunnen met het aanleggen van de irrigatie en vervolgens het planten van de jonge boompjes.
We hebben een aantal projecten gepland, en kunnen het ons niet veroorloven om zomaar een paar weken voorbij te laten gaan. De voornaamste dingen die deze winter moeten gebeuren zijn:

De olijvenboomgaard:

  • Aanleg van irrigatie-systeem
  • Planten van de boompjes


Groot onderhoud aan het zwembad:

  • Bestrating vernieuwen
  • Glasvezel repareren (vernieuwen zal moeten, maar stellen we een jaartje uit)
  • Zwembadverwarming helemaal opnieuw maken

Schilderwerk:

  • Alle buitenmeubelen moeten geschuurd geschilderd en sommigen ook gerepareerd worden
  • Kozijnen, deuren en ramen van de gastenverblijven moeten geschilderd worden


Wel hebben we afgelopen week besloten om bijna alles zelf te gaan doen. Daarbij speelt het kostenplaatje natuurlijk een rol, maar ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van de lokale aannemers. Om een voorbeeld te geven: we hebben een tweetal prijsopgaven aangevraagd om de bestrating rond ons zwembad te vernieuwen. Beide prijsopgaven waren erg hoog, vonden wij, voornamelijk vanwege het aantal vierkante meters wat men berekende. Ik moet toegeven, het is niet simpel om een baan van twee meter bestrating rond ons 8-vormige zwembad om te zetten in een aantal vierkante meters, maar ik ben ervan overtuigd dat het niet meer als 80 m2 is. De prijsopgaven die we kregen gingen ver over de 100 m2. Onze conclusie: wij zijn weer lekker eigenwijs en gaan het zelf doen. In Nederland hebben we grotere oppervlakten bestraat, dus dit moet hier ook wel lukken.

Het aantal projecten is dus redelijk te overzien, maar ze zijn redelijk groot:

  • Die 80 m2 bestrating rond het zwembad leggen is één ding, maar eerst moet de huidige bestrating, bestaande uit gestorte betonnen platen, afgewerkt met gemetselde bakstenen, afgebroken en afgevoerd worden. Ook 80 m2, oftewel zo’n kleine 8 m3 puin. Wat we overigens weer gaan gebruiken in een toekomstig project.
  • Die besproeiing voor de olijven, daar komt zo ergens tussen de 3 en 4 kilometer besproeiingsslang en -pijp aan te pas, en een kleine 200 meter aan sleuven graven.
  • Als we praten over houten tuinmeubilair schuren en schilderen, dan praten we over:
  1. 3 banken
  2. 16 stoelen
  3. 5 ligstoelen
  4. 5 tafels
  5. 6 bijzettafeltjes
  6. 1 hangmat
  7. 5 parasols

Afgelopen week stond voor een belangrijk deel in het teken van het Wacky Wine Weekend. Alles moest er uiteraard pico bello uitzien, er moest met bedden en andere meubelen gesleept worden, etc.
Op donderdag hebben we het nuttige met het aangename verenigd, en vertrokken al vroeg richting Kaapstad. Wij hebben iets met Kaapstad, wij vinden het altijd weer prettig om daar te zijn. De eerste stop had te maken met de subsidieaanvraag die wij al jaren geleden gedaan hebben. Goed nieuws gekregen: we gaan in aanmerking komen voor subsidie. Er moesten nog een paar handtekeningen gezet worden, maar over ruim één jaar gaan we de eerste vruchten plukken. Geen astronomische bedragen, maar wel lekker. De tweede stop was het Nederlandse consulaat, want Rita’s paspoort verloopt in januari 2008. Het nieuwe paspoort is inmiddels aangevraagd. Vervolgens naar de groothandel die ons linnengoed levert en in de opruiming nog wat koopjes meegenomen. Toen zijn we naar een stenenboer gegaan, die ons al een prijsopgave had gegeven i.v.m. de bestrating rond het zwembad. Terplekke gelijk iets anders uitgezocht, weer een prijsopgave, en weer meer stof tot nadenken.
En dan een leuke lunchlocatie vinden, dat is dan de volgende uitdaging. Deze keer kwamen we terecht op Groot-Constantia, een wijngoed even onder Kaapstad.

Dit is de originele boerderij



Één van de wijnkelders

Vrijdag middag arriveerden de gasten, en ondanks het feit dat we ‘overbooked’ waren is alles probleemloos verlopen. Sterker nog, het is heel leuk verlopen.

Dit is een plaatje van onze gasten vanmorgen. Leuke mensen, waar we erg mee gelachen hebben. Die, zoals ze zelf zeggen: niet veel wijn geproefd hebben, maar wel véél wijn gedronken hebben….

Tot slot nog een paar foto’s van een paar winterbloeiers. We hebben hier altijd wel planten die volop staan te bloeien, ook in de winter:


Dit is de Natal Bottlebrush, in Europa bekend als lampenpoetser.


Brugmansia (gestekt twee jaar geleden)


Leonotis Leonurus


Een of andere Aloë, die we niet bij naam kennen


Kniphofia

Het andere goede nieuws is dat we in augustus op vakantie gaan. Meerdere lezers hebben belangstelling getoond naar aanleiding van onze vraag naar een house-sitter, ergens in afgelopen April. Mijn broer Leo komt hier in Augustus de honneurs waarnemen, en dan gaan wij lekker op pad naar een paar plekken waar we nog niet geweest zijn

Geen opmerkingen: