zondag, juni 17, 2007

Winter!

Ik moet een beetje uitkijken wat ik hier schrijf. Twee weken geleden ging de aangekondigde sluiting van de tent voor een paar weken behoorlijk de mist in. Vorige week een positief verslag (althans zo was dat bedoeld) over onze werknemers.
Afgelopen maandag had Mollie zorgverlof, zij moest met haar kind naar een specialist in Kaapstad. Elsie kwam die dag niet opdagen, en we kregen ook geen telefoontje wat er aan de hand was. ’s Woensdags was ze er wel, maar had geen enkele verklaring voor haar afwezigheid op maandag. Wat de hele zaak nog gecompliceerder maakte is dat we via niet altijd even betrouwbare bronnen hoorden dat zowel Elsie als Mollie die bewuste maandag gesignaleerd waren in Robertson, terwijl Mollie in Kaapstad zou moeten zijn, en Elsie bij ons. Uiteindelijk is het er op uitgedraaid dat Elsie een schriftelijke waarschuwing heeft gekregen wegens het wegblijven van haar werk. Met name Rita is de afgelopen week echt teleurgesteld geweest in Elsie en Mollie, niet alleen vanwege afgelopen maandag, maar ook vanwege geconstateerde slordigheden gedurende de rest van de week.
Voor mij stond deze week helemaal in het teken van de renovatie van ons (nog geen jaar oude!) zwembad. Drie dagen zijn we bezig geweest om de (inmiddels) voormalige bestrating) voorzichtig te verwijderen.


Hier is Karel bezig met het breken van de betonnen bestrating rond het zwembad. Hij gebruikt daarbij een stuk gereedschap wat wij niet echt kenden, zeker niet als tuingereedschap. Maar een aantal weken terug kwam vanuit ons personeel het verzoek om een koevoet, zo groot mogelijk. En dat ding (niet te tillen!) wordt hier dagelijks gebruikt: om plantgaten te maken, om planten te rooien, eigenlijk in alle situaties waar een pikhouweel het meest voor de hand liggend gereedschap is, maar hij werkt een stuk beter!


Vervolgens worden de betonnen brokstukken afgevoerd per tractor.


En toen hebben we de aan- en afvoer pijpleidingen van het zwembad open gegraven, de pijpen vernieuwd en de sleuven weer dichtgegooid. Momenteel zijn we zover dat we de hele bestrating weer kunnen gaan vernieuwen. Daar gaan we morgen mee beginnen.

Rita is ondertussen druk geweest met het preserveren van onze eerste pluk van de olijven. Die olijven hebben al een maandenlang proces ondergaan, en zijn nu met de nodige kruiden / smaakmakers de emmers/potten in gegaan. Traditioneel bekende toevoegingen zijn knoflook, chilli’s, en citroen, maar Rita is ook aan het experimenteren met zoetere toevoegingen: zij vindt olijven nog altijd te bitter. Ook heeft ze olijven tapenade gemaakt. De afgelopen tijd is gebleken dat onze gasten het erg waarderen om bij aankomst te worden getrakteerd op een glaasje wijn met wat olijven uit eigen tuin, en een stukje toast met tapenade gaat er ook altijd in!

En dan zijn inmiddels onze citrusboompjes zover dat we voorlopig elke dag vers geperste sappen drinken: sinaasappelen, grapefruits, mandarijntjes. Gisteren is Rita aan het plukken gegaan, en we kunnen voorlopig nog wel even vooruit.

En we hadden afgelopen week toch weer gasten. Ze waren gewaarschuwd i.v.m. de bouwwerkzaamheden rond het zwembad, maar wilden toch komen. Dit weekend hebben we de boot bewust afgehouden. Eindelijk weer eens twee dagen achter elkaar uitslapen, voor ons een ongekende luxe. De volgende gasten verwachten we komende donderdag, uit Nederland nog wel. Dan zou het zwembad weer toonbaar moeten zijn…
Op de valreep:
We hebben deze week twee morgens gehad met rijp op het gras. Het goede nieuws is: kouder gaat het hier niet worden, en vanaf volgende week gaan de dagen hier weer lengen!

Geen opmerkingen: