We hebben hier de situatie dat het politieke landschap eigenlijk alleen maar bestaat uit de ANC: de oppositie is klein en verbrokkeld. Het ANC heeft bijna alle touwtjes in handen. Daaruit zijn best goede dingen naar voren gekomen, onder Mandela is Zuid Afrika internationaal gezien weer op de kaart gezet, en onder Mbeki is een forse economische groei te bespeuren. Een aantal zaken blijven achter: misdaadcijfers stijgen nog steeds, AIDS is nog steeds een gigantisch probleem, armoede is niet afgenomen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
In september 1999 zorgde het ANC ervoor dat er in het kader van georganiseerde misdaad en corruptiebestrijding een instantie in het leven geroepen werd, die los van de politie werkte. Een zelfstandige eenheid met als hoofdtaak het verkrijgen van bewijsmateriaal, aangestuurd door het Openbaar Ministerie. Het is zeg maar de FBI van Zuid Afrika, met als bijnaam: de Schorpioenen.
De Schorpioenen hebben de afgelopen jaren een indrukwekkend aantal zaken voor de rechter gebracht. En op 90% van al die zaken volgde een veroordeling. Onder die veroordeelden waren echter ook een viertal topleiders en tientallen parlementsleden van het ANC, allemaal wegens corruptie of bedrog.
In 2003 werd de financiele adviseur van Jacob Zuma, toenmalige vice-president veroordeeld wegens corruptie en bedrog. In het onderzoek kwam naar voren dat er ook een corrupte verhouding bestond tussen Zuma en zijn financiele adviseur. Het Openbaar Ministerie heeft Zuma in staat van beschuldiging gesteld, en voor president Mbeki was er geen andere weg als hem te ontslaan als vice-president. Het ANC heeft Zuma niet geschorst onder het mom van: iemand is pas schuldig op het moment dat hij veroordeeld is. Enige tijd later werd de zaak tegen Zuma om onduidelijke redenen opgeschort.
Vorig jaar werd plotseling het hoofd van het Openbaar Ministerie (en dus de baas van de Schorpioenen) door Mbeki ontslagen. Pas later kwam aan het licht waarom: hij had zijn toestemming gegeven voor het openen van een zaak tegen het Nationale hoofd van politie, Selebi, tevens hoofd van Interpol. Bij de veroordeling van een maffia-baas was aan het licht gekomen dat Selebi een corrupte verhouding had met de maffia. Inmiddels is er een aanklacht tegen Selebi ingediend, heeft hij zijn positie bij Interpol opgegeven, en is hij door Mbeki op verlof gestuurd.
En nu, als klap op de vuurpijl, heeft het ANC besloten om zo mogelijk voor 1 juni de Schorpioenen als zelfstandige eenheid op te heffen en in te lijven bij de politie. Daarmee zou de controle over de eenheid direct binnen het ANC vallen.
Wij kunnen hieruit alleen maar de conclusie trekken dat het ANC bang is voor de Schorpioenen. Dat zou dan weer betekenen dat ze iets te verbergen hebben. En dat past dan weer precies in een andere ANC stap die zich recentelijk openbaarde: Ze werken aan een wetsvoorstel om de media te reguleren. De reden: Met name in de geschreven pers wordt teveel kritiek geuit op het ANC.
Wat de komende maanden voor ons belangrijke graadmeters zullen zijn:
- Komt de huidige leider van het ANC, Jacob Zuma, in Augustus daadwerkelijk voor de rechter?
- Komt het huidige hoofd van Politie, Selebi, daadwerkelijk voor de rechter?
- Blijft in Zuid Afrika de persvrijheid behouden?
Elk negatief antwoord op deze vragen zou een duidelijke indicatie kunnen zijn dat democratie hier schipbreuk gaat lijden. Wij hebben gezien in Zimbabwe wat daarvan de gevolgen zouden kunnen zijn. Niet dat we het pessimistisch inzien, maar we houden de zaak goed in de gaten en kijken de kat uit de boom.
In dit geval is het Cheeky die in een olijfboom zit.
Iets waar we ons op dit moment veel meer zorgen om maken is Sjors. Rita is er gisteren al mee naar de dierenarts geweest: hij heeft een akelig gezwel in zijn wang en bloedt uit zijn mond. Woensdag gaat hij onder narcose en wordt gekeken wat het is. Het ziet er niet goed uit.
Op de valreep:
Afgelopen nacht is Tonnie heelhuids aangekomen en ze heeft inmiddels al in het zwembad gelegen. Tineke en Dick kwamen later in de middag aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten