maandag, februari 11, 2008

Alwéér te laat…

…en ik had me nog zó voorgenomen om weer eens op tijd te zijn met ons (week-) verslag. Maar deze keer was het overmacht, want vanaf gisteravond half acht tot vanmorgen half 5 hadden we geen elektriciteit. Deze keer niet als gevolg van het structurele tekort wat we hier momenteel hebben, maar een fikse onweersbui. De bliksem sloeg in op de toevoerleiding naar Klaasvoogds, draden braken en lagen over de grond, hoorden we later, en het was vroeg donker. Koffie hebben we gezet dankzij onze generator, en de gasten die nietsvermoedend terugkeerden van uit eten in Robertson hebben we voorzien van olielampen. En dan blijft er niet veel meer over als vroeg naar bed gaan. Vanmorgen was alles gelukkig weer ok.

Even terugkerend naar het vorige verslag:

  • de afd. Personeelszaken heeft te melden dat de crisis is bezworen zonder dat er slachtoffers gevallen zijn. De aangedragen verzachtende omstandigheden waren van dien aard dat onze voorman er met een waarschuwing vanaf gekomen is, en dat wij ons ook realiseren dat we in gebreke zijn gebleven in de begeleiding van onze staf.
  • Elsie en Mollie zijn in de township bij Robertson hun huisjes aan het bouwen. Vorige week ben ik er naartoe geweest om hun wat zand te brengen, een kruiwagen, een schop en een hark. Jac (van Zeeland) is toen nog meegegaan en we hebben er een kleine township tour van gemaakt. Ook zij hebben problemen met hun aannemer: meestal is hij dronken! Vandeweek ga ik maar weer eens kijken.
  • De eigen aansluiting op het water net is nu rond. Op zich goed nieuws voor ons, maar er zit ook een maar aan. Tot op heden kregen we het water via onze buurman, via een dikke pijp, in grote hoeveelheden, maar niet constant. Nu zouden we een constante aanvoer van water moeten hebben, en eindelijk weten we nu ook hoeveel: 3600 liter per uur. Dat lijkt veel, is ook veel, maar: wij hebben een kleine 700 olijfboompjes geplant, en bij ieder boompje twee micro-sproeiertjes die ieder 40 liter water per uur spuiten. Dit ontwerp was gebaseerd op de vorige situatie (pijpdikte / druk). Nu worden we geconfronteerd met een situatie die nog maar 3600/40 = 90 van dit soort sproeiertjes tegelijkertijd aankan. Het komt erop neer dat de hele besproeiing van de 1.7 ha olijven herzien moet worden. En waarschijnlijk ook nog de besproeiing van andere delen van de tuin. Dat weten we nog niet , want gisteren heeft het flink geregend, ruim 30 mm. En op dit moment regent het weer. De weergoden geven ons de tijd voor herbezinning.

Ja, en afgelopen zaterdag vertrokken Rietje en Jac, en, we hebben het al eerder meegemaakt, als mensen hier een aantal weken verblijven, dan ontstaat er toch iets wat wat we hier ervaren als een soort van leegte. Sjors ligt nu al twee morgens tevergeefs te wachten voor de deur van het huisje waar Rietje en Jac verbleven. In het andere huisje zijn wel gasten, maar die hebben niks met honden. En dan heeft Sjors niks met hun. Overigens hadden we de afgelopen vrijdag een heel gezellige kleine ‘van Zeeland’ reünie hier:


Jac en Rietje hadden wij te gast, en Jan en Astrid kennen wij inmiddels al een hele poos. Het toeval wilde dat Jan’s zuster, Marie-José bij hun op vakantie was en er kon nog nét een ontmoeting met Jac en Rietje ingepast worden, en de reden dat dat bij ons allemaal gebeurde, heeft weer te maken met het feit dat Marie-José de Spaanse vertaling voor onze website verzorgd heeft.

Volgende week moeten we het even over de politiek hebben, want er gebeuren hier een aantal dingen die we angstvallig in de gaten houden.

Geen opmerkingen: