zondag, maart 16, 2008

Rustiger vaarwater…

Het lijkt erop dat we in wat rustiger vaarwater komen. Vanavond hebben we voor het eerst sinds 12 Februari helemaal geen gasten. Het lijkt erop dat het seizoen een beetje ten einde loopt: morgen en overmorgen zijn de huisjes bezet, woensdag nog niets, en dan vanaf donderdag t/m zondag weer allebei de huisjes bezet. Maar er beginnen gaatjes in de kalender te vallen, en met name na Pasen lijkt het erop dat we het wat rustiger gaan krijgen. Ook wat weer betreft hebben we de afgelopen week een klein voorproefje gehad van wat er komen gaat: vanaf afgelopen dinsdag werd het een stuk koeler, met de eerste regen van dit jaar (een kleine 20 mm), en zelfs één nacht met temperaturen onder de 10 graden. Zaterdag morgen hebben we het ontbijt binnen moeten serveren, en sinds gisteren liggen er weer dekbedden op bed. Maar volgens de voorspelling is het morgen weer rond de 30 graden.

Tonnie is gisteren vroeg in de morgen terug naar Nederland gevlogen, en wij kijken (wederom) terug op een gezellige vier weken. In de 3,5 jaar dat wij nu in Zuid-Afrika wonen is zij in totaal 7(!) maanden bij ons geweest: verreweg onze trouwste gast!

Dan kregen we een aanvraag voor accommodatie rond de jaarwisseling. Onze huidige prijslijst loopt tot eind September, dus moest er een besluit genomen worden over een onvermijdelijke prijsstijging. De volgende criteria hebben we gehanteerd:

  • Inflatie gaat in 2008 naar de 10%;
  • Salarissen gaan dus minimaal 10% omhoog;
  • Alhoewel we terugkijken op maanden waarin we boven de streep eindigden, moet er, over het hele jaar gekeken, nog steeds geld bij.

Op dit moment vragen we R 385 per persoon / per nacht. Vanaf 1 Oktober wordt dat R 450, een stijging van 17%. Uiteraard blijven de (hoge) kortingen gelden voor gasten die langer blijven: wij mikken meer dan ooit op die gasten die voor een langere periode blijven. Voorlopig lijkt het allemaal te werken: beide huisjes zijn inmiddels geboekt rond de komende jaarwisseling, ieder voor een week.

Slecht nieuws is er ook, uit niet geheel onverwachte hoek, maar het blijft slecht nieuws: De afhaalchinees in Robertson is niet meer. Bijna een jaar lang hebben we hem zoveel mogelijk gesteund en ‘het woord verspreid’, puur uit eigenbelang, want wij zijn liefhebbers. Maar het mocht niet baten, hij zag het hier blijkbaar niet zitten en is vertrokken.

Inmiddels ben ik ook weer een stukje verder met onze nieuwe camera: ik weet nu hoe je macro-opnamen moet maken. Als oefening ben ik begonnen met een paar bloemetjes:


Passie-bloem met bewoners;


Geen idee hoe deze heet, maar geel en rood in één bloem is best wel bijzonder;


Plumbago;

Één van de hoofdredenen om een nieuwe camera aan te schaffen was het feit dat je behoorlijk in moet kunnen zoomen om wild en met name vogels mooi te kunnen fotograferen. Gewoon omdat je er niet te dicht bij kunt komen. In het predigitale tijdperk liepen wij rond met een Canon EOS, met diverse lenzen, tot 400 mm. De foto’s die jullie de afgelopen 3,5 jaar op deze weblog gezien hebben, zijn genomen middels een heel simpele digitale camera (3M pixels, geen optische zoom). Vanmiddag wilde ik de zoomcapaciteiten (12x optisch) van onze nieuwe camera wel eens uit gaan proberen, en kwam zomaar een ideaal fotomodel tegen:


Meneer de Uil (en Mevrouw) zijn terug, we hebben ze al een paar weken lang ’s nachts gehoord, ze zitten alleen in een andere boom, bij de dam. Voor de kenners: deze foto is genomen met 12x optische zoom en 2x digitale zoom (860 mm) op statief, met zelfontspanner. We zijn blij met en trots op dit soort foto’s!

Geen opmerkingen: