maandag, maart 24, 2008

Volle bak!

Vanaf het moment dat wij aan een B&B dachten hier in Zuid Afrika, vonden wij het vreemd dat gasten hier over het algemeen maar één nacht overal slapen, en dan weer verder trekken. Wij zijn nog van de generatie die twee weken naar Spanje gingen, of Luxemburg, of Duitsland, en later zelfs naar de Canarische Eilanden, of naar Mexico. Als mensen naar Zuid Afrika op vakantie gaan, dan is er volgens de reisfolders maar één optie: een rondreis. Zuid Afrika in 10 dagen, of zoiets. Over het algemeen worden we niet veel geplaagd met dit soort gasten, wij zijn te klein om bussen vol toeristen te accommoderen. Wij zien ons plekje als een soort van rustpunt, waar mensen een paar dagen (of weken) gewoon henzelf kunnen zijn. Het lijkt te werken: dit lange Paasweekend waren we weer helemaal vol: 2 paren die drie nachten blijven, en één paar wat 4 nachten blijft.

Minpuntje was het feit dat het hele weekend er geen personeel is komen opdagen. We hadden duidelijke afspraken gemaakt met de dames (Elsie en Mollie), maar wederom (met Kerst was het idem dito) kwam er niemand. Goede Vrijdag is hier ook een nationale feestdag, en vrijdag, zaterdag, zondag en vandaag hebben Rita en ik alles zelf op moeten knappen. Het vroegste ontbijt werd om 07:30 geserveerd, wat betekende dat onze wekker vóór 6 uur afliep. Rond een uur of elf zijn we klaar met de ontbijtjes en zit de afwas in de afwasmachine. Dan kunnen we even terug naar huis en bakkie koffie zetten. Daarna zijn meestal de eerste gasten al weer weg en kunnen we kamers op gaan ruimen, handdoeken vervangen, afwas doen, bedden opmaken, pedaalemmers schoonmaken, badkamers schoonmaken, BBQ’s en -gereedschap schoonmaken. Vóór we een boterham gaan eten staat er al weer een wasmachine te draaien. Na de lunch gaan we een even plat, en dan hebben we een paar uurtjes voor onszelf, alhoewel er ondertussen nog wel was opgehangen moet worden, en de tuin heeft zo links en rechts ook wat aandacht (water) nodig. Maar de middagen waren lekker rustig, en ’s avonds is het gewoon even alle kamers langs om bedden open te slaan en lampen aan te doen. Vanmorgen vertrokken de gasten, en we hebben lekker de boel de boel gelaten, en zijn met een boek op de bank gaan liggen. Op zich is er natuurlijk helemaal niks mis mee om zelf alles eens een paar dagen te runnen, maar we snappen het niet. We betalen de meisjes dubbel tijdens het weekend, ze hebben het geld hard nodig, maar kennelijk zijn er andere prioriteiten.

Genoeg geklaagd, we hebben lekker weer gehad deze Pasen, elke dag temperaturen tussen de 25 en 30 graden, alleen vandaag bleef het bewolkt. Maar nog steeds korte broeken en T-shirts weer. Het zwemseizoen lijkt voor ons inmiddels al weer gesloten: ’s nachts koelt het water dermate af dat we overdag de 26 graden niet meer halen. Ons personeel begint vanaf morgen weer om 8 uur, dus hier bij ons gaat morgen de wintertijd in. Tussen de bedrijven door ook (zoals meestal) leuke contacten met onze gasten gehad, allemaal Zuid-Afrikaans, dit weekend. We gaan nu een periode tegemoet met minder gasten, dus meer tijd voor andere zaken als de tuinen, en groot onderhoud wat hier en daar aan de orde is.

Uiteraard weer druk met de camera geweest:


Elke morgen en avond krijgen we bezoek van een redelijk grote familie parelhoenders


De paarden van onze buurman


Een vermoeide Saar


Ons uitzicht naar het zuiden (de Riviersonderendberge)

Geen opmerkingen: