zondag, juni 15, 2008

Nog steeds koud, en dat blijft zo nog even!

We zitten in een wat langere koudeperiode als we gewend zijn: we stoken nog steeds volop, al ruim één week, en de voorspelling is dat het de komende dagen niet veel verandert: overdag ergens tussen de 16 en 18 graden, en ’s nachts onder de 10. Om een indicatie van de gemiddelde temperatuur te geven: het zwembadwater is momenteel 12 graden. Een goed excuus om ’s avonds met z’n alle dicht tegen mekaar op de bank te kruipen.


Zo hebben wij de afgelopen week het voetballen gevolgd, en bij elke goal van Nederland schrokken de beesten zich een hoedje van ons gejuich en vlogen de bank af en de kamer uit.

Onze Koos is afgelopen dinsdag ‘reg gemaak’, oftewel geholpen. Dat was niet helemaal goed gegaan: ’s middags had hij er al een aantal hechtingen uitgehaald en bloedde behoorlijk. Wij weer terug naar de dierenarts, hij moest daar de nacht doorbrengen, en woensdagmorgen konden we hem weer ophalen, dit keer had hij een keurige broek aan.


Hij is inmiddels helemaal hersteld van de ingreep, en is goeie vriendjes geworden met Saartje.

Afgelopen donderdag zijn Rita en ik sinds lang weer eens op cursus geweest. Het betrof hier een ‘Werkgewershulpprogram’, aangeboden door het ‘Sentrum vir Alkohol- & Dwelmafhankelikheid’. De doelstelling was het geven van advies aan werkgevers hoe om te gaan met alcohol- en drugverslaving onder het personeel. De tijd was goed besteed, vonden we. Jammer dat er zo weinig werkgevers waren. En dat maakt de zaak nog gecompliceerder: de meeste werkgevers zijn er mee opgegroeid dat werknemers onder invloed komen opdagen, of helemaal niet komen opdagen. Zij zien dat niet zozeer als een probleem, maar als een gegeven. En zijn niet gemotiveerd om hier tijd en geld in te steken om dat te veranderen.

Overigens zitten wij zelf ook weer met een dik probleem in het personeelsbestand: Mollie is de hele week niet op komen dagen, en ze heeft niets laten weten. In het informele circuit gaan geruchten dat ze zwanger is. Maar ook hier in Zuid Afrika gelden regels: als je ziek bent moet je dat telefonisch melden bij de werkgever, en je moet een briefje van de dokter kunnen overleggen. We zijn benieuwd of we ooit nog iets van Mollie horen…

Voor het tuinieren waren de weersomstandigheden weer uitstekend: één nacht heeft het niet al te hard geregend, voor de rest zeer gematigde temperaturen met regelmatig een zonnetje. We hebben deze maand 28 mm regen in de regenmeter gekregen: voeg daarbij de 30 mm die in mei gevallen zijn, en we hebben al weer ruim een kwart van ons jaarlijkse quotum binnen!

Éen van de dingen die we deze week aangepakt hebben is het verplaatsen van een grote agave. Eerst de helft van de bladeren met een zaag eraf gehaald, anders konden we er niet bij komen om hem uit de grond te halen.


Met behulp van de tractor werd hij naar zijn definitieve plek getransporteerd.


Hij komt midden op een grote hoop puin te staan. Die heuvel gaan we overigens nog helemaal aankleden met allerlei rotsplanten.


Maar voorlopig staat hij trots op zijn plaats, uitkijkend over de nieuwe succulenten tuin.

Komende week willen we graag beginnen met de eerste aanplant in Rita’s nieuwe Japanse tuin. Maar er staan ook nog andere dingen op de agenda. Morgen is hier een nationale feestdag, dus dan zal er niet zoveel gebeuren. Dit weekend hebben we nog gasten, maar dan houdt het toch wel even op: de eerst volgende boeking is op 10 Augustus. Waarschijnlijk komt er nog wel boekingen tussendoor, maar dit is natuurlijk wel de tijd voor groot onderhoud. Zo moet bijvoorbeeld de douchevloer van één van de cottages onderhanden genomen worden. En bij beide cottages moet er een nieuwe afvoer vanaf het aanrecht naar buiten gemaakt worden. Momenteel loopt die afvoer via de douche, en dat levert soms problemen op. In beide cottages willen we goeie verlichting boven de keukentafel aanbrengen. Het appartement willen we helemaal nieuw in gaan richten. En een jaarlijks terugkerend karwei is om alle tuinmeubelen weer op te knappen.

Wij komen de week wel weer door…

Geen opmerkingen: