zondag, april 05, 2009

Nazomeren

Weinig of geen nieuws onder de zon, behalve dan dat de zon er nog steeds is: we hebben voorlopig een schitterende nazomer met dag temperaturen zo rond de dertig graden, en vaak zwoele avonden met nagenoeg geen wind. Zwembad temperatuur blijft zo'n 25 graden.

Evenals vorige jaren lijkt het ook nu weer dat eind Maart het einde markeert van de aanvoer van buitenlandse toeristen. Eigenlijk is voor ons het winterseizoen alweer begonnen, wat betekent dat we doordeweeks nauwelijks gasten zien, wel in de weekends en dat zijn dan voornamelijk Zuid-Afrikaanse gasten. Afgaande op vorig jaar zal dat zo de komende maanden wel doorgaan. Dat geeft ons tijd om ons weer met andere zaken bezig te houden. Sociale contacten aanhalen, bijvoorbeeld. Afgelopen woensdag hadden we een aantal Duitse kennissen uitgenodigd voor een barbecue.



Lang hebben we helemaal geen tijd gehad voor dit soort bezigheden, maar nu kan het, en we profiteren ervan. Vanavond zijn we uit gaan eten met Han en Jan, morgen gaan we er een dagje tussenuit naar Kaapstad, woensdag krijgen de tweede groep vrijwilligers van het Zolani project te eten. Allemaal leuke dingen, waar we nu weer tijd voor krijgen.

Ook de hele administratie is weer bijgewerkt, ons financiƫle jaar, eindigend op 28 Februari is klaar om afgesloten te worden. Ook de statistieken van dit seizoen zijn klaar, en daar komen wederom een aantal verrassende gegevens uit:

Waar komen onze gasten vandaan:
  • 50% Nederland
  • 25% Zuid Afrika
  • 15% Groot-BrittanniĆ«
  • 8% Duitsland
  • 2% Rest

Hoe komen die gasten bij ons terecht:
  • 24% terugkerende gasten
  • 20% van horen zeggen
  • 17% internet
  • 13% reisorganisaties / touroperators
  • 11% publicaties / reisgidsen
  • 15% onbekend

Belangrijkste observaties: Het percentage gasten uit Nederland is sterk gestegen, en het feit dat bijna de helft van onze gasten hier terugkwam of kwam op aanraden van vrienden/kennissen doet ons vermoeden dat we goed bezig zijn.

Dan was het hier de afgelopen weken oogsttijd, druivenoogst wel te verstaan. Dat betekent rijen vrachtwagens en tractoren met aanhangers op de weg, vol met druiven, op weg naar de persen, waar met bulldozers de most (overblijfselen van het persproces) naar buiten wordt geschoven. Alleen al bij het rijden door Robertson is de geur zo doordringend dat je bang zou worden om bij de volgende alcoholcontrole positief te testen!

Ook bij ons achter is de wijngaard van Fokelien en Jan, onze toekomstige nieuwe achterburen, afgelopen week helemaal kaalgeplukt. Het gaat hier om druiven van het soort Hanepoot, die gebruikt worden voor een zoete dessertwijn. Rita maakte een aantal foto's van de oogst:













Ook hadden we gisteren weer eens een bruidspaar te gast: gisteren getrouwd, en kwamen de huwelijksnacht bij ons doorbrengen. Dus vanmorgen een speciaal ontbijt voor ze gemaakt, kompleet met champagne. Zo'n bruidspaar als gast is altijd weer leuk
!

Geen opmerkingen: